Bart De Pauw reageert via advocaat

Bart De Pauw maakte donderdagavond zelf bekend dat de VRT de samenwerking met hem stop zet. ©BELGA

'Ik wil mij via deze weg bij iedereen excuseren die zich door mij geïntimideerd zou hebben gevoeld', zegt de televisiemaker.

Bart De Pauw heeft Michaël Verhaeghe aangesteld als zijn advocaat, nadat het parket van Antwerpen zaterdag een gerechtelijk onderzoek naar de televisiemaker had geopend.

'Voor mijn cliënt en ik biedt dit onderzoek eindelijk de mogelijkheid om - zoals het hoort, sereen en met een correcte analyse van de feiten - een verweer te kunnen voeren tegen de keiharde aantijgingen die tot dusver in de media tegen hem zijn gelanceerd', zegt Verhaeghe zondagavond in een persmededeling. De Pauw zal volgens hem volledig meewerken aan het onderzoek. 

Bart De Pauw heeft via een mededeling van zijn advocaat ook zijn excuses aangeboden voor mogelijk grensoverschrijdend gedrag. 'Ik ben tot inzicht gekomen dat mijn speelse of flirterige manier van omgaan niet door iedereen gesmaakt wordt. Ik wil mij via deze weg bij iedereen excuseren die zich door mij geïntimideerd zou hebben gevoeld. Dat is niet oké en zal niet meer gebeuren', zegt de televisiemaker.

Anonimiteit

De advocate zal de vrouwen in kwestie vooral adviseren over het gerechtelijke onderzoek. De slachtoffers willen weten hoe het zit met de anonimiteit die hen beloofd is door de preventiedienst van de VRT.

Huiszoeking

In het kader van het onderzoek door het parket gebeurde zaterdagavond al een huiszoeking aan de Reyerslaan. Die startte rond 18.30 uur en duurde tot circa 22 uur. Ze kwam er op initiatief van justitie, niet na een klacht.

Bij de huiszoeking werden onder anderen VRT-CEO Paul Lembrechts en medewerkers van de sociale dienst - onder wie de preventieadviseur - gehoord. 'Over de inhoud van de gesprekken legt de VRT geen verklaringen af', luidde het achteraf bij de openbare omroep. De VRT zal 'gelet op de aard van de feiten die worden onderzocht en uit eerbied voor de persoonlijke levenssfeer van de personen die door het onderzoek worden geraakt' ook niet verder communiceren.

De informatiestroom van de voorbije dagen noopt het parket om de mogelijke feiten te onderzoeken.
Mededeling parket

Het parket van Antwerpen, afdeling Mechelen, liet na de huiszoeking weten dat het een gerechtelijk onderzoek is gestart 'om de waarheid te achterhalen'.

'Er is de voorbije dagen een stroom aan informatie op gang gekomen van mogelijke feiten die gepleegd zouden zijn door televisiemaker Bart De Pauw. Dat noopt het parket om de mogelijke feiten te onderzoeken', klinkt het. 'Er wordt op dit ogenblik geen uitspraak gedaan over schuld of onschuld. Dat zal het voorwerp uitmaken van het onderzoek', luidt het nog.

Vertrouwen

VRT-CEO Paul Lembrechts had vrijdag in een interview met De Tijd nog benadrukt dat de breuk met Bart De Pauw voor hem geen juridische zaak was, wel een zaak van integriteit en vertrouwen. Een 'stortvloed' van sms'en van De Pauw aan verschillende medewerkers die ingingen tegen de VRT-regels rond grensoverschrijdend gedrag hebben dat vertrouwen geschonden, aldus Lembrechts. Daarop besliste de directie van de VRT de samenwerking met De Pauw te stoppen.  

In 'De zevende dag' zei Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz dat hij een maand geleden de culturele sector heeft voorgesteld een meldpunt voor grensoverschrijdend gedrag op te richten. Volgens de Open VLD-minister zijn er in de cultuursector voldoende kanalen om grensoverschrijdend gedrag te melden, nationaal het nummer 1712 en op bedrijfsniveau de preventieadviseur of de vertrouwenspersoon. 'Maar waarom worden die onvoldoende aangesproken?', vroeg hij zich af.'Grensoverschrijdend gedrag kan niet, het wordt veel te veel weggelachen en dat begrijp ik niet', aldus Gatz. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud