Europees fiat voor meer concurrentie op Belgische telecommarkt

Michael Trabbia, de topman van Orange Belgium. ©Dieter Telemans

De Belgische telecom- en mediawaakhonden mogen van de Europese Commissie hun marktanalyse voor breedbandinternet en televisie afwerken.

Dat impliceert dat de netwerken van de Proximus, Telenet, Voo en Brutélé open zullen blijven voor concurrenten zonder vast netwerk zoals Orange.

Die laatste mobiele speler biedt vandaag al via Telenet en Voo breedband en tv aan zijn klanten. Maar omdat de groothandelsprijs gekoppeld is aan de Telenet-prijs heeft Orange nog geen geld verdiend aan zijn 122.000 breedband- en televisieklanten.

Daar komt begin volgend jaar verandering in. De groothandelsprijs zal dan worden berekend op basis van de werkelijke kosten, wat Orange meer marge zal opleveren. In afwachting van het nieuwe prijsmodel - dat telecomwaakhond BIPT nog moet opstellen - wordt als tussenstap een ‘redelijke prijs’ gehanteerd.

Orange zal ook niet meer verplicht worden om tegelijk internet en tv aan te bieden. Met een aanbod van enkel breedband kan de mobiele operator voluit voor de jongeren gaan die televisie kijken via een online dienst als Netflix.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud