John de Mol geeft strijd voor Telegraaf niet op

John De Mol gooit de handdoek nog steeds niet in de ring in de strijd om De Telegraaf Media Groep. ©ANP Kippa

Talpa verhoogt het overnamebod op Telegraaf Media Groep (TMG). 'Kansloos, we hebben de meerderheid al handen', repliceert Mediahuis.

Talpa verhoogt het overnamebod op Telegraaf Media Groep (TMG)  van 5,90 euro naar 6,35 euro per aandeel. Dat maakte het investeringsbedrijf van John de Mol woensdag bekend.

Het nieuwe bod betekent een premie van 8 procent ten opzichte van het voorgenomen bod van 5,90 euro per aandeel van het consortium van het Vlaamse Mediahuis en VP Exploitatie. Die laatste is de investeringsmaatschappij van de Noord-Brabantse familie Van Puijenbroek en heeft 41 procent van TMG.

Dat Talpa, de groep van John de Mol, de biedstrijd niet opgeeft, verbaast. Eerder maakte Mediahuis, de uitgever van De Standaard, het Nieuwsblad, Gazet van Antwerpen en Belang van Limburg, al bekend dat ze al bijna bijna zestig procent van de Telegraaf in handen heeft. Zowel Delta Lloyd als de familie achter de winkelketen Zeeman zou namelijk hun belang in de Telegraaf aan Mediahuis verkopen.

Of dat onherroepelijk is, is niet bekend. Op het eerste zicht wel, gezien Mediahuis bij de Nederlandse beurswaakhond AFM officieel heeft gemeld dat het zelf 17,95 procent van TMG bezit. Samen met de participatie van de familie Van Puijenbroek is dat bijna 60 procent.

Openbreken

Met het bod probeert Talpa de gesprekken dus weer open te breken. De groep zegt in een mededeling dat ze afgelopen zondag de raad van bestuur van TMG had ingelicht dat er een hoger bod op komst was. Volgens Talpa besloot de waarnemend voorzitter van die raad om 'de regie naar zich toe te trekken' en 'halverwege het proces' de gesprekken met Talpa op te schorten en exclusief te onderhandelen met Mediahuis en de familie Van Puijenbroek.

'Voor dit abrupte afbreken van het door TMG in gang gezette proces bestaat geen valide reden. Het is in strijd met de verplichting een level playing field te waarborgen', zegt Talpa. De groep zegt dat ze er op 'vertrouwt'  dat TMG de biedstrijd na het hogere bod weer zal heropenen.

De Mol wil van de Telegraaf 'een multimediaal Nederlands succes' maken. Hij wil de krant bundelen met zijn vier Nederlandse radiozenders - Veronica, 538, Sky en Radio10 - en zijn belang van 33 procent in tv-groep SBS.

'Kansloos'

De reactie van Mediahuis en de familie Van Puijenbroek was prompt: 'Elk bod is kansloos, omdat het geen meerderheid kan halen', luidt het. Het hoger bod is 'niet realistisch', klinkt het ook. 'Met 59 procent in handen kunnen Mediahuis en VP Exploitatie hun bod succesvol afronden. Talpa, dat slechts 20% heeft, kan dat niet.' De twee partners sluiten de deur voor de Mol evenwel niet. 'Wij blijven open voor een samenwerking met Talpa, daar waar die in wederzijds belang is.'

Mediahuis en VP Exploitatie verwachten dat de raad van bestuur en het management van TMG hun bod zullen ondersteunen, 'omdat dit het enige voorstel is met de vereiste zekerheid op afronding, in combinatie met een faire prijs en realistische strategie'.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud