Top Telegraaf heeft deal met Mediahuis

©ANP XTRA

Coup de théatre in de biedstrijd om de Telegraaf Media Group (TMG). De raad van bestuur schuift de directie opzij en gaat akkoord met een bod van 6 euro cash per aandeel van het Vlaamse Mediahuis.

De Vlaamse krantenuitgever Mediahuis, in ons land gekend van De Standaard en Het Nieuwsblad, ligt plots in pole-positie om de Nederlandse krantentrots De Telegraaf in te lijven. De raad van bestuur van de Telegraaf Media Group (TMG) trok zondag het laken naar zich toe in het dossier. 

Na een wekenlange, en bijwijlen bitse, biedstrijd tegen Talpa, het mediabedrijf van tv-tycoon John De Mol, kiest de raad van bestuur nu de kant van het Mediahuis. Het schorste de directie, waaronder ceo Geert-Jan Van der Snoek, en gaat akkoord met het bod van het Mediahuis van 6 euro cash per aandeel. Dat is een bonus van 72 procent op de slotkoers van 13 december, vlak voor Mediahuis zijn interesse publiek liet blijken.

De vrijage tussen  Mediahuis en TMG begon al in augustus vorig jaar, blijkt uit de mededeling. Dat dateert nog van voor Mediahuis die andere Nederlandse prooi, de Media Groep Limburg, integreerde.

Alternatief niet leefbaar

De alliantie tussen het Mediahuis en de Brabantse ondernemersfamilie Van Puijenbroek (VP Exploitatie), die 41 procent van TMG bezit, lijkt voor de raad van bestuur de doorslag te hebben gegeven. Temeer omdat zij doorheen de biedstrijd het belang van Delta Lloyd (11 procent) en de familie achter Zeeman (6,7 procent) opraapten. ‘We zijn in discussie gegaan met beide partijen, maar het Talpa-alternatief bleek niet leefbaar, omdat Mediahuis en VP Exploitatie hun belang van 60 procent als strategisch omschreven en aangaven het niet te zullen verkopen, zelfs niet bij een hoger bod’, aldus Jan Nooitgedagt, voorzitter van de raad van bestuur. 

Het is een domper voor John De Mol, die een belang van 21,4 procent had opgebouwd en met 6,35 euro per aandeel zelfs een hoger bod op tafel heeft liggen. Hij droomde in een interview met De Telegraaf van een ‘100 procent Nederlands multimediabedrijf’. Talpa en TMG werken nu al samen voor vier radiozenders. 

De Mol

Mediahuis kan nu enkel de reactie van Talpa afwachten. Voor De Mol is de zaak nog niet verloren. Hij kan de resterende minderheidsaandeelhouders proberen verleiden met het hoger bod. Een groep van dertig directeurs leek alleszins zijn kant te kiezen. Harry De Wit, directeur landelijke media, zei voor hen te spreken toen hij zaterdag in het Financieele Dagblad zei voor Talpa te kiezen. 

Hoe dan ook zijn de gelederen van de Telegraaf Media Groep danig uit verband gespeeld. De raad van bestuur zet de directie opzij, de redactieraad floot in een openlijke mededeling De Wit en zijn groep van dertig directeurs terug. Als Mediahuis het haalt, erft het zo meteen een verdeeld bedrijf, waarvoor het meer betaalt dan oorspronkelijk gepland. Bij een vorig bod, van 5,90 euro, zei de uitgever niet hoger te willen gaan. Voor het huidige bod van 6 euro per aandeel moeten Mediahuis en VP Exploitatie 278 miljoen euro neertellen. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect