VRT: minder fictiereeksen door aanhoudende besparingen

Volgens voorzitter Luc Van den Brande zit de VRT op zijn besparingslimiet. ©BELGA

Als Vlaanderen blijft beknibbelen op de werkingsmiddelen zal de VRT vier fictiereeksen per jaar minder kunnen maken en komt er sociale onrust. Daarvoor waarschuwt voorzitter Luc Van den Brande.

Bij de bespreking van het jaarverslag van de VRT in het Vlaams Parlement sprak Van den Brande donderdag dreigende taal. De voorzitter van de raad van bestuur waarschuwt dat bijkomende besparingen verregaande gevolgen zullen hebben.

In 2015 ging bij de VRT een nieuw besparingstraject van start: de omroep moest op vraag van de regering 33,5 miljoen euro tegen 2020 besparen. Dat werd onder meer gerealiseerd via een verdere afbouw van het personeelsbestand.

‘Het verhaal van bijkomende besparingen kan niet blijven duren.’
Luc Van den Brande
voorzitter raad van bestuur VRT

Daarbovenop besloot de regering om de werkingsmiddelen van de Vlaamse overheidsinstellingen niet te indexeren, tot en met het einde van de legislatuur. Paul Lembrechts, CEO van de VRT, zei dat de niet-indexering tegen het einde van de beheersovereenkomst een gat zal slaan van 11 tot 12 miljoen euro.

‘Het verhaal van bijkomende besparingen kan niet blijven duren’, vindt Van den Brande. ‘Een compensatie van de de-indexering is noodzakelijk. Als die er niet komt, kunnen we een viertal fictiereeksen niet meer uitzenden. Een tweede gevolg is dat het sociaal akkoord op de helling zal komen.’

Meer reclame-inkomsten

De openbare omroep geeft Vlaanderen twee keuzemogelijkheden: ofwel stopt het beknibbelen, ofwel krijgt de omroep meer ruimte om zelf middelen te vergaren. De VRT doelt daarmee op het reclameplafond dat de afgelopen jaren systematisch werd overschreden, maar vanaf 2018 moet worden gerespecteerd. 

De VRT gaat niet mee in de gedachtegang dat de omroep inkomsten van de commerciële zenders inpikt door meer reclame te werven. ‘Daar is tot op heden nog nooit een studie naar gedaan’, zegt Van den Brande. De VRT wil laten onderzoeken of de volledige markt groter wordt als ze actiever wordt in de reclamewerving.

Sven Gatz belooft oplossing

Vlaams minister van Media Sven Gatz (Open VLD) reageerde dat de Vlaamse regering in de loop van de komende weken met een oplossing wil komen. Een hoger reclameplafond voor de VRT is voor Gatz geen optie. Maar hij wil de openbare omroep toelaten meer geld te halen uit de zelfstandige reclameregie VAR.

De minister wil niet raken aan het percentage dat de VRT verplicht moet besteden bij externe productiehuizen of aan het plafond op de personeelskosten.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect