Waalse Nethys verkoopt perspoot aan La Libre-moeder

De krant L'Avenir komt in dezelfde stal als La Dernière Heure en La Libre. ©BELGA

Het veelbesproken dochterbedrijf van de al even omstreden Waalse intercommunale Enodia, beter bekend onder de vroegere naam Publifin, verkoopt zijn belangrijkste perstitels aan de uitgeversgroep IPM.

De raad van bestuur van Nethys heeft een akkoord om zijn mediatitels, de krant L'Avenir en de magazines Moustique en Télépocket, te verkopen aan de IPM Group. Dat is de moeder boven de kranten La Dernière Heure en La Libre en het blad Paris-Match.

Nethys lanceerde in februari de procedure voor de verkoop van zijn mediatitels. Dat was een gevolg van een politieke beslissing na de schandalengolf die de Waalse intercommunale Publifin (herdoopt in Enodia) en haar operationele dochter Nethys teisterde. De operatie moest normaal voor eind juni afgerond zijn. Drie onderdelen van de mediapoot stonden in de etalage: Editions de l'Avenir (L'Avenir, le Journal des Enfants), L'Avenir Advertising (het gratis huis-aan-huisblad Proximag) en L'Avenir Hebdo (Moustique/Télépocket).

L'Avenir Advertising blijft buiten de deal. Er wordt gezocht naar een oplossing om sluiting te vermijden.

Het voorstel moet nog voorgelegd worden aan de bestuurders van Enodia. Financiële details zijn niet bekendgemaakte. Nethys legde in 2013 50 miljoen euro op tafel voor de overname - plus de schuldenberg - van de mediamerken. Editions de L'Avenir tekende in 2019 voor een omzet van 42 miljoen euro, een daling met 2 miljoen tegenover het jaar daarvoor, en een verlies van 1,5 miljoen. In 2018 bedroeg het nettoverlies nog ruim 11 miljoen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud