'Agnelli's azen op mediabedrijf De Benedetti's'

John Elkann, de kleinzoon van Fiat-icoon Gianni Agnelli, is de voorzitter van de autogroep Fiat Chrysler. ©EPA

De Italiaanse zakenman John Elkann zou de mediaholding Gedi, van de kranten La Republicca en La Stampa, overnemen van de familie De Benedetti. Dat schrijft het persbureau Bloomberg.

John Elkann, de jongste telg van de Italiaanse Agnelli-familie, voert gesprekken over een mogelijke overname van de grootste Italiaanse printgroep Gedi , dat naast de twee best verkopende Italiaanse kranten La Repubblica en La Stampa ook het weekblad L'Espresso bezit.

Portefeuille Exor (Agnelli)

> PartnerRe (verzekeringen)

> Ferrari (auto’s)

> Fiat Chrysler Automobiles (auto’s)

> CNH Industrial (kapitaalgoederen)

> Juventus (voetbal)

> The Economist (media)

Portefeuille CIR (De Benedetti)

> Sogefi (auto’s)

> Gedi (media)

> KOS (rusthuizen)

Exor, het investeringsvehikel van de Agnelli's, zou 44 procent van Gedi kopen van CIR, de holding van de familie De Benedetti, naast de Agnelli's een van de bekendste en machtigste Italiaanse zakenfamilies.

145 miljoen
Beurswaarde
Gedi heeft een beurswaarde van 145 miljoen euro.

Financiële details over het bod zijn er niet. Gedi heeft een beurswaarde van zo'n 145 miljoen euro. Als de De Benedetti-familie akkoord gaat met de verkoop van hun meerderheidsbelang, wordt Exor gedwongen om te bieden op de resterende aandelen om zo de groep van de beurs te halen, zeggen bronnen aan Bloomberg.

Bevriend

Exor bezit al 6 procent van Gedi, dat werd opgericht in 2016 na een fusie van de krantenbelangen van de twee families, die goed bevriend zijn. De Agnelli's kochten de iconische centrumkrant La Stampa in de jaren 1920 en voegden het negen decennia later samen met L'Espresso om Gedi te vormen. Vader Carlo De Benedetti was in de jaren 70 nog CEO van Fiat, de autoreus die in handen is van de Agnelli's. 

Carlo De Benedetti, de pater familias van de invloedrijke Italiaanse zakenfamilie. ©BELGAIMAGE

De fusiegeruchten komen er na een vete bij de De Benedetti-dynastie. In oktober deed Carlo De Benedetti een vijandig bod op Gedi, om zijn zonen uit te kopen en zo buiten te werken. 'Mijn zonen hebben noch de vaardigheden, noch de passie om een mediagroep te leiden', zei hij toen.

Hij vreesde ook dat zijn zonen hun belang zouden verkopen om de opbrengst te investeren in andere projecten. Daarmee zou de familie een groot deel van haar invloed in het land verliezen, waarschuwde hij. 

Divers

Elkann is druk bezig de familieportefeuille uit te breiden en te diversifiëren. De 43-jarige Italiaan werd in 2004 plots 'capo di familia' van de familieholding Exor, nadat zijn grootvader Gianni en oom Umberto Agnelli kort na elkaar waren overleden. De veertiger staat bekend als de architect van de geplande fusie tussen autoreuzen FiatChrysler en PSA.

53 procent
Exor
Sinds Elkann aan het roer staat van Exor, dat voor 53 procent in handen is van de Agnelli's, is het vehikel internationaler en minder afhankelijk geworden van de auto-industrie.

Sinds Elkann aan het roer staat van Exor, dat voor 53 procent in handen is van de Agnelli's, is het vehikel internationaler en minder afhankelijk geworden van de auto-industrie. Een mogelijke inlijving van Gedi kan die strategie versterken. Exor nam in 2015 ook al een groot minderheidsbelang in het mediabedrijf The Economist Group.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud