Amazon zet Canal+ buitenspel voor Franse voetbalrechten

De Franse voetbalbond FFF bood Amazon de streaming aan van het gros van de voetbalwedstrijden in de topliga. ©AFP

De digitale winkelreus Amazon haalt de tv-rechten van de hoogste voetbalklasse in Frankrijk, de Ligue 1, binnen. 'Huiszender' Canal+ weigert uit protest om nog wedstrijden van de hoogste Franse voetbalklasse uit te zenden.

Een aardverschuiving in het Franse voetbal, titelt de Franse zakenkrant Les Echos. Het Amerikaanse techbedrijf Amazon koopt zich na de Britse Premier League ook in het Franse topvoetbal in. De Franse voetbalbond FFF sloot een contract met Amazon voor het uitzenden van meer dan 300 topwedstrijden van de Ligue 1, de topliga van de grote clubs bij onze zuiderburen.

Amazon slaagde erin het gros van de uitzendrechten van de Ligue 1 in te pikken. De grootste online winkelketen ter wereld kocht de rechten over van het Spaanse Mediapro voor 250 miljoen euro. Met die som kunnen de klanten van Amazons Prime Video Platform bijna 80 procent van alle voetbalmatchen in de topklasse bekijken.

Canal+, een filiaal van de groep Vivendi en traditionaal een van de belangrijkste voetbalkanalen in Frankrijk, ziet in de deal een oorlogsverklaring. Het Franse tv-kanaal had al een contract voor de 76 belangrijkste wedstrijden van de topliga en legt daarvoor in totaal meer geld op tafel dan Amazon.

Canal+, een filiaal van de groep Vivendi en traditioneel een van de belangrijkste voetbalkanalen in Frankrijk, ziet in de deal met Amazon een oorlogsverklaring.

De Franse voetballiga hoopt dat de verkoop van de voetbalrechten alles samen 663 miljoen euro in het laatje brengen. Maar Canal+ reageerde woest op die aardverschuiving in het Franse voetbal. De televisiezender weigert voortaan nog voetbal van de Ligue 1 te vertonen.

Voetbalstreaming

De Amerikaanse techgigant zet alle zeilen bij voor het streamen van sportwedstrijden over de hele wereld. Het eigen Prime Video Platform telt nu al meer dan 200 miljoen klanten wereldwijd. Amazon breekt met deze deal nu ook door de Franse verdediging.

Het Amerikaanse bedrijf streamt ook al een belangrijk deel van de matchen van de Britse Premier League, de meest toonaangevende én lucratieve voetbalcompetitie in Europa. Amazon kocht overigens ook al de exclusieve rechten voor de nachtsessies van het tennistornooi van Roland Garros dat momenteel naar zijn einde loopt.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud