Advertentie
Advertentie

Amazon zet James Bond in om streamingoorlog te winnen

James Bond is samen met Rocky een van de bekendste gezichten uit de MGM-catalogus.

Door omgerekend 7 miljard euro op tafel te leggen voor de filmstudio MGM, kan het Amerikaanse techbedrijf James Bond en Rocky inzetten in de scherpe concurrentiestrijd met andere streamingdiensten.

Nauwelijks een week nadat aan het licht is gekomen dat ze overnamegesprekken voerden, kondigt Amazon aan dat het MGM - voluit Metro-Goldwyn-Mayer - koopt voor 8,5 miljard dollar, net geen 7 miljard euro. Daarmee doet Amazon zijn tweede grootste overname sinds het in 2017 bijna 14 miljard dollar betaalde voor de supermarktketen Whole Foods.

De deal maakt meteen duidelijk hoe groot de Hollywoodambities van de Amerikaanse gigant in e-commerce en cloudcomputing zijn. MGM, dat 97 jaar geleden werd opgericht toen de stille film nog boomde, geldt als een van de meest iconische filmstudio's van Tinseltown.

4.000
MGM heeft zo'n 4.000 films en 17.000 tv-series in zijn catalogus.

MGM, met de brullende leeuw in het logo, heeft onder andere de James Bond- en Rocky-films in zijn portefeuille en produceerde klassiekers als '12 Angry Men', 'Raging Bull' en 'The Magnificent Seven'. Het bedrijf heeft ook een tv-studio die onder andere de series 'The Handmaid's Tale', 'Fargo' en 'Vikings' maakte. In totaal telt de catalogus van MGM 4.000 films en 17.000 televisieprogramma's.

Dankzij de overname kan Amazon het aanbod van zijn streamingdienst Prime enorm uitbreiden en kan het die legendarische titels inzetten als extra wapen in de steeds heviger concurrentiestrijd met spelers als Netflix of Disney. Met 200 miljoen leden geldt Amazon Prime als de tweede grootste streaminggroep, na Netflix, dat 208 miljoen leden telt. Disney + is het nummer drie in de branche.

Schaalgrootte najagen

Maar er duiken steeds grotere tegenstanders op in de streamingwereld. Pas vorige week besloot de Amerikaanse telecomreus AT&T zijn entertainmentpoot WarnerMedia af te splitsen en in zee te laten gaan met concurrent Discovery. De groep die daaruit ontstaat, wordt naar omzet de tweede grootste entertainmentgroep ter wereld, na Disney.

De essentie

  • Amazon koopt de Hollywoodstudio MGM voor 8,5 miljard dollar.
  • Daarmee verwerft de techreus een legendarisch bedrijf met meer dan 4.000 films en 17.000 tv-series in zijn catalogus.
  • Dankzij de deal kan Amazon zijn streamingdienst Prime een enorme boost geven. In de MGM-portefeuille zitten ook iconische franchises als James Bond, die mogelijk nieuwe blockbusters opleveren.

Waarnemers verwachten dat ook andere mediabedrijven nog meer schaalgrootte najagen om overeind te blijven in deze 'streaming wars'. Verwacht wordt dat vroeg of laat ook kleinere Hollywoodfirma's zoals ViacomCBS, Fox of Lionsgate worden opgeslokt.

Het verklaart ook waarom Amazon bereid is zo diep in de buidel te tasten voor James Bond & co. Met de overnameprijs van 8,5 miljard dollar zou Amazon ongeveer 3 miljard meer betalen dan het prijskaartje van 5,5 miljard dollar dat eind vorig jaar op MGM werd gekleefd. In de overnameprijs zitten trouwens de 2 miljard schulden die MGM draagt.

Bezos en Borat

Amazon timmert al enige tijd aan de weg in Hollywood. Ongeveer zeven jaar geleden lanceerde het bedrijf Amazon Studios. Maar die eigen filmstudio's leverden tot dusver niet de hits op waarop topman Jeff Bezos had gehoopt.

Kassuccessen zoals 'Borat' of 'Manchester by the Sea' werden elders geproduceerd en opgekocht door Amazon Studios. Door MGM in te lijven hoopt Amazon allicht dat het makkelijker wordt blockbusters te creëren rond bestaande franchises.

Waarnemers verwachten dat nog andere mediabedrijven schaalgrootte zullen najagen om overeind te blijven in de 'streaming wars'.

De miljardenovername moet wel nog worden goedgekeurd door de bevoegde toezichthouders. Daar kunnen obstakels opduiken, weet de Amerikaanse zakenkrant The Wall Street Journal. Tegen Amazon lopen al meerdere onderzoeken omdat de techgigant misbruik zou maken van zijn dominante positie, onder meer in e-commerce.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud