Amerikaanse kranten hekelen uithalen Trump naar media

Trump leeft op gespannen voet met het gros van de Amerikaanse media. ©EPA

Ruim 350 Amerikaanse kranten hebben donderdag een fel pleidooi gehouden voor de vrijheid van de pers. Met de actie reageerden ze op uithalen van president Donald Trump naar de media.

Trump en de Amerikaanse media, het is nooit een geslaagd huwelijk geweest. Sinds de vastgoedmiljardair begin 2017 zijn intrek genomen heeft in het Witte Huis, haalt hij met de regelmaat van de klok uit naar kranten, tv-zenders en andere media.

Vooral journalisten die de beleidskeuzes van de president in vraag stellen, krijgen ervan langs. Trump beschuldigt hen ervan ‘fake news’ te verspreiden. Verschillende media kregen het predicaat ‘vijanden van het volk’ opgeplakt.

©REUTERS

De voortdurende aanvallen van de president zitten heel wat media hoog. Dat probeerden ze Trump en co. donderdag duidelijk te maken met een gecoördineerde actie. Onder #EnemyOfNone publiceerden meer dan 350 kranten een commentaarstuk om hun bezorgdheid te uiten.

Vrije media

The Boston Globe nam het voortouw. ‘De Verenigde Staten hebben vandaag een president die een mantra heeft: elk medium dat het beleid van zijn regering niet openlijk steunt, is een vijand van het volk. De grootsheid van de VS is afhankelijk van hoe de vrije media de waarheid kunnen spreken tegen de machtigen’, stelde de krant. Het blad voegde er een waarschuwing voor Trump aan toe. ‘Met uw houding moedigt u mensen als Vladimir Poetin en Recep Tayyip Erdogan aan om journalisten als vijanden te behandelen.’

De Amerikaanse media vrezen dat de positie van journalisten als neutrale, onafhankelijke waarnemers onder druk staat.

De Amerikaanse media vrezen dat de positie van journalisten als neutrale, onafhankelijke waarnemers onder druk staat. Uit recente peilingen blijkt dat ongeveer de helft van de Republikeinse kiezers het eens is met de stelling dat nieuwsmedia vijanden van het volk zijn. Meer dan een kwart van de Amerikanen zou vinden dat de president de bevoegdheid moet krijgen media te sluiten die zich schuldig maken aan ‘wangedrag’.

Nut?

Niet alle media zagen daarom het nut in van de actie. ‘Wie ga je overtuigen met deze actie? Wie gaat ze zelfs maar opmerken?’, vroeg CBS zich af. Ook analisten relativeerden de impact. ‘De mensen die deze commentaarstukken lezen, moeten niet meer worden overtuigd.’

Trump zelf was niet onder de indruk. Via Twitter reageerde hij op zijn gekende manier. ‘De fake news media zijn de oppositie. Dat is erg slecht voor ons Groot Land... Maar wij zijn aan de winnende hand!’, stak de president van wal. In een volgend bericht verklaarde hij zich voorstander van de vrijheid van de pers. ‘De pers kan schrijven en zeggen wat ze wil, maar veel wat ze zegt, is fake news, met als doel een politieke agenda te pushen of gewoon mensen te kwetsen. De eerlijkheid zal zegevieren!’

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud