Advertentie

Amerikanen vallen voor Vlaamse online videospeler

Steven Tielemans ©Thomas Sweertvaegher

Het Leuvense groeibedrijf THEO Technologies, dat een online videospeler ontwikkelt, heeft een samenwerking op zak met een filiaal van de Amerikaanse kabelgigant Verizon. Daarmee heeft de scale-up, die in Vlaanderen niet erg bekend is, toegang tot het wereldwijde verkopersnetwerk van Verizon en een indrukwekkende klantenbasis, waaronder Disney en de betaaltelevisiereus HBO.

Online naar een video kijken lijkt eenvoudig. Je drukt op ‘play’ en de video begint. Maar achter die simpele ervaring schuilt een complex proces. In de video moeten advertenties, er zijn data nodig over het aantal views en de beelden moeten beveiligd worden.

Het Leuvense groeibedrijf THEO Technologies zet een nieuwe stap om een wereldspeler te worden in die technologie. Het bedrijf ontwikkelde in 2012 een ‘universele videospeler’, die video op elk toestel en in elk formaat tot bij de kijker moet brengen. Die speler kreeg de speelse naam Theoplayer.

Een deal met een filiaal van de Amerikaanse kabelgigant Verizon brengt het Leuvense bedrijf nu op een zucht van deals met de echt grote mediabedrijven, zoals Disney en HBO. THEO leverde zijn videotechnologie al aan de Amerikaanse zenders NBC en CNN, maar ook aan Telenet en de VRT.

Verizon

THEO Technologies, in 2012 opgericht door Steven en Maarten Tielemans en Pieter-Jan Speelmans, gaat een partnerschap aan met Verizon Digital Media Services (VDMS). ‘Dat is de tak van Verizon die mediadiensten levert aan uitzendgroepen en online streamingplatformen’, zegt Steven Tielemans.

VDMS gaat de Theoplayer integreren in zijn aanbod. Het belangrijkste product van THEO Technologies krijgt zo toegang tot een wereldwijd verkoopnetwerk. ‘Dat filiaal van Verizon is wereldwijd actief, met zeker honderd verkoopagenten.’ Op zijn site lijst VDMS spraakmakende klanten als Disney en HBO op.

Tielemans geeft geen details over de grootte van het contract. De inkomsten zullen ook maar binnenlopen naargelang de integratie van de online videospeler bij klanten. Zowel bij bestaande als bij nieuwe VDMS-klanten zit wel al een en ander in de pijplijn. ‘We groeien samen met Verizon mee’, aldus Tielemans.

Bouwen

Voor Tielemans is de deal een voorlopige bekroning van jaren geduldig bouwen. De ondernemer kwam in 2012 op de proppen met het idee voor de online videospeler uit frustratie dat video afspelen op het web zo moeilijk verliep. De computerwetenschapper, die ook een passage bij de consultant Deloitte op zijn cv heeft staan, bouwde een product dat de industrie als state of the art ziet.

Het Leuvense groeibedrijf is een relatief uitzonderlijk start-upverhaal. Tielemans gaat er prat op dat het bedrijf nooit grote kapitaalverhogingen doorvoerde. Op eigen kracht groeien was niet gemakkelijk, erkende hij in september in een interview met De Tijd. ‘We keerden onszelf een tijdlang geen loon uit en dachten alleen aan groei. Ik had met een Porsche kunnen rijden, maar doe het nog met een tweedehandswagen.’

Tegelijk kiezen Tielemans en de zijnen radicaal voor de niche. In Vlaanderen is het bedrijf onbekend, maar het heeft contacten met videogiganten als de online videostreamingdienst Netflix. De deal met VDMS past in dat plaatje. Het Verizon-filiaal is bij het grote publiek niet zo bekend, maar heeft als technologieleverancier een voet tussen de deur bij de groten.

Het Leuvense bedrijf, gevestigd aan de hippe Vaartkom, is al een tijdje in acceleratiemodus. Het telt 70 werknemers, tegenover 45 midden vorig jaar. Eind dit jaar moeten dat er 110 of 120 zijn. Mogelijk zet de deal met Verizon pas echt de turbo op het bedrijf.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud