Belfius en Ackermans & van Haaren stappen in EVS

EVS versterkt zijn kapitaal. ©Frédéric Pauwels / HUMA

De bank-verzekeraar en de holding verwerven bij de verrassende stap elk 2,45 procent van het Luikse televisiebedrijf.

EVS Broadcast Equipment, de beursgenoteerde leverancier van apparatuur en diensten aan de tv-sector, voert een kapitaalverhoging door. Daarbij kopen Belfius Insurance, de verzekeringstak van de financiële groep Belfius, en de holding Ackermans & van Haaren (AvH) elk 351.012 nieuwe aandelen van EVS.

Dat maakten EVS en Ackermans & van Haaren woensdagmiddag bekend in aparte persberichten. De aankondiging gebeurt niet tijdens de beurssessie: de Europese beurzen zijn woensdag nog gesloten voor het kerstreces en dus ook Euronext Brussel.

De instap gebeurt tegen 21,21 euro per aandeel, de gemiddelde slotkoers van de laatste 30 dagen. Elke partij injecteert dus 7,45 miljoen euro in EVS, goed voor een totale operatie van 14,9 miljoen euro. Dat levert Belfius en AvH elk 2,45 procent van het bedrijf op. Het grootste deel van de verse middelen komt terecht bij de uitgiftepremie, waardoor er een beperkt verwaterend effect is.

Versnipperd

Het aandeelhouderschap van EVS is nu erg versnipperd: vijf partijen hebben 3 procent van het kapitaal of meer. De grootste aandeelhouder is medeoprichter Michel Counson, met slechts 5,8 procent. De rest van de aandelen is verspreid over tal van kleine partijen. Belfius en AvH worden respectievelijk de nummers zes en zeven in het aandeelhouderschap (en stijgen nog twee plaatsen als je de fondsenbeheerders Degroof Petercam en Schroders niet meerekent). 

Volgens de melding kan EVS niet alleen zijn aandeelhoudersstructuur versterken met de komst van de twee nieuwe partijen. Ze kunnen het bedrijf ook ondersteunen bij zijn ontwikkeling. De steun komt terwijl EVS geconfronteerd wordt met 'een markt met aanhoudende consolidatie en disrupties'. EVS heeft het in dat verband over 'opportuniteiten voor overnames of partnerschappen' waarvoor het de bijkomende middelen kan inzetten.

Referentieaandeelhouders

Belfius en AvH krijgen bovendien een zitje in de raad van bestuur. Volgens voorzitter en CEO ad interim Pierre De Muelenaere van EVS trekt het bedrijf met de operatie twee referentieaandeelhouders aan met een industriële visie op de lange termijn. Het bedrijf had daar nood aan na het vertrek van Pierre L'Hoest en Laurent Minguet, samen met Counson de oprichters, uit het kapitaal.

Daarbij komt dat 'externe aandeelhouders niet goed vertegenwoordigd waren in de raad van bestuur', aldus De Muelenaere in een verwijzing naar commentaren die hij hoorde tijdens roadshows voor investeerders. Nu heeft enkel Counson als aandeelhouder een zitje in de raad. 

Canadezen

Maar de operatie kan wellicht niet los worden gezien van de instap eerder dit jaar van de Canadese concurrent Evertz Technologies in het kapitaal. Die verwierf 3 procent. Dat deed de speculatie over een overname van EVS opnieuw opflakkeren. Zeker omdat het bedrijf relatief goedkoop is. De koers lijdt onder aanhoudend tegenvallende resultaten en verteerde ook het vertrek van CEO Muriel De Lathouwer slecht.

De deal lijkt EVS alleszins voor een stukje in eigen land te verankeren en te beschermen tegen een buitenlandse machtsgreep. Financieel directeur Yvan Absil, die zegt dat de raad van bestuur het initiatief nam voor de deal, nuanceert dat echter. 'We kennen de intenties van de Canadezen niet. Natuurlijk versterken we ons aandeelhouderschap met twee prestigieuze Belgische namen. Maar daarmee anticiperen we niet op een initiatief van Evertz of iemand anders. Met samen een bescheiden participatie van 4,9 procent kunnen Belfius en Ackermans & van Haaren ook geen enkele zet van een andere partij blokkeren.' 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud