Belgen verkopen Denksport en co. aan BC Partners

Keesing geeft onder meer de puzzelboeken Denksport, 10 voor Taal en De Puzzelaar uit. ©Tim Dirven

Het Belgische investeringsfonds Ergon verkoopt de puzzelboekenuitgever Keesing aan de private-equitygroep BC Partners. Het prijskaartje wordt niet meegedeeld, maar loopt volgens onze informatie op tot ongeveer 330 miljoen euro.

De Tijd had deze zomer bericht dat Ergon, een onderdeel van de Frère-holding GBL, de verkoop van de puzzelboekenuitgever Keesing op gang trok. Ergon kocht midden 2017 een belang van 70 procent in Keesing, het bedrijf achter titels als Denksport, 10 voor Taal, De Puzzelaar en kleurboeken voor volwassenen. Telegraaf Media Groep (TMG), tot dan toe de eigenaar van Keesing, bleef aan boord (30%). Intussen kocht het management 10 procent van de aandelen en daalde het belang van Ergon tot 60 procent. Het dossier was een 'Belgisch onderonsje', want TMG is een onderdeel van de Vlaamse uitgeefgroep Mediahuis.

Na een verkoopproces met een beperkt aantal gegadigden is er nu witte rook en koopt BC Partners Keesing over van de Belgen. Het management herinvesteert naar alle waarschijnlijkheid in de nieuwe constructie. Telegraaf/Mediahuis verdwijnt uit beeld en herinvesteert niet aan de zijde van BC Partners.

Hoeveel de Britse private-equitygroep op tafel legt, is niet meegedeeld. In de wandelgangen is sprake van een prijskaartje (schulden incluis) van ongeveer 330 miljoen euro. Lees: Ergon en Mediahuis incasseren zo'n 220 miljoen en boeken een belangrijke meerwaarde. De deal versterkt de balans van Mediahuis Nederland, dat ook al zijn vastgoed heeft verkocht (zie inzet).

100 miljoen
puzzelboeken
Bij de intrede van Ergon in 2017 gaf Keesing jaarlijks 86 miljoen puzzelboeken uit. Nu zijn dat er meer dan 100 miljoen.

Ter herinnering: bij de overname van Keesing door Ergon in 2017 werd het puzzelbedrijf gewaardeerd op 150 miljoen euro, ongeveer zeven keer zijn brutobedrijfswinst (ebitda) over 2016. Keesing haalde dat jaar een omzet van 73 miljoen en een ebitda van 21,5 miljoen. Vorig jaar was dat respectievelijk 156 en 33 miljoen.

ING en DC Advisory adviseerden Ergon en Mediahuis. Het fusie- en overnamehuis Quote Capital stond BC Partners bij.

Overnames

Die forse groei is onder meer aan een reeks overnames te danken. Sinds Ergon aan boord stapte, kocht Keesing tien bedrijven over. In 2017 had het al een sterke marktpositie in landen als Frankrijk, België en Denemarken. Met Ergon aan boord werd het Europees marktleider in puzzelboeken. In 2017 gaf Keesing jaarlijks 86 miljoen puzzelboeken uit. Nu zijn dat er meer dan 100 miljoen.

Kerncijfers Keesing (2019)

Omzet: 156 miljoen euro

Brutobedrijfswinst (ebitda): 33 miljoen euro

Aantal medewerkers: 350

Actief in negen Europese landen

Aandeelhouders: Ergon (60%), TMG/Mediahuis (30%), management (10%)

De groei van Keesing ging ondanks de coronacrisis onverminderd door. In mei legde Keesing de hand op sectorgenoten in Zweden en Italië. Keesing is een van de winnaars van de coronacrisis. Een deel van de winkels waar de puzzelboekjes worden verkocht ging weliswaar dicht, maar de resterende winkels compenseerden dat door meer boekjes te verkopen. Mediabedrijven namen bovendien meer puzzels af, omdat het sportnieuws lang wegviel.

Naast de gedrukte puzzelboeken wil Keesing zich ook onderscheiden met onlinevarianten. In dat kader kocht het twee jaar geleden een substantieel minderheidsbelang in Elevate Labs, een appbouwer gespecialiseerd in onlinehersengymnastiek. Elevate, een van de apps van het Californische bedrijf, werd in 2014 kort na zijn lancering uitgeroepen tot Apple-app van het jaar.

Ergon III

Ergon stapte in de uitgever van puzzelboeken via zijn derde fonds (Ergon III). De beursgenoteerde Frère-holding GBL is de hoofdaandeelhouder van dat fonds. Bij Ergon IV zakte de familie Frère voor het eerst onder de drempel van 50 procent in een fonds uit de Ergon-stal.

Na de verkoop van Keesing zal Ergon nog twee Nederlandse bedrijven in portefeuille hebben: de uitbater van kinderdagverblijven CompaNanny en het detacheringsbedrijf TMC.

Bijna schuldenvrij

BC Partners betaalde naar schatting ongeveer 330 miljoen euro voor Keesing of zo’n tien keer de brutobedrijfswinst (ebitda) van het puzzelbedrijf over het boekjaar 2019. Dat bedrag omvat - grof geschat, want er wordt officieel niets gelost - zo’n 110 miljoen euro schulden. Lees: Ergon en Mediahuis krijgen naar aanleiding van de deal ongeveer 220 miljoen op hun bankrekening, waarvan bijna 70 miljoen (30%) voor de Vlaamse krantenuitgever.

Die had eind vorig jaar een netto financiële schuld van 181 miljoen, blijkt uit zijn jaarverslag. Dankzij de opbrengst van de Keesing-deal én de verkoop van het vastgoed van Mediahuis Nederland eerder dit jaar smelt die schuldpositie als sneeuw voor de zon. De verkoop van dat vastgoed bracht naar verluidt bijna 85 miljoen op.

De Vlaamse mediagroep is met andere woorden voortaan bijna schuldenvrij en heeft de handen vrij om zijn Europese expansie voort te zetten.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud