Berlusconi trekt naar Nederland

Een toren met zendinstallaties van Mediaset in MIlaan. ©REUTERS

De mediagroep Mediaset van de Italiaanse ondernemer-politicus verkast naar Nederland.

Mediaset, het bedrijf van mediamagnaat en oud-premier van Italië Silvio Berlusconi, gaat zich formeel in Nederland vestigen. De grotendeels papieren verhuizing moet de mogelijkheden op allianties in de mediasector vergroten.

Het doel is een holding met de naam MFE op te richten in Nederland waar de Italiaanse activiteiten en het meerderheidsbelang in de Spaanse tak, die een aparte notering heeft in Madrid, in worden ondergebracht. Dat gebeurt door een omgekeerde overname. Ook de recent verworven participatie van 9,6 procent in het Duitse ProSiebenSat.1 belandt bij MFE. 

Samenwerkingen of overnames zijn volgens Mediaset nodig om sterker te staan in de concurrentie met Netflix en andere onlinevideodiensten. Eerdere plannen voor een alliantie met het Franse Vivendi liepen in 2016 op niets uit.

Nederland is een populaire vestigingslocatie voor internationale holdings vanwege de goede voorzieningen en interessante beschermingsconstructies tegen vijandige overnames. Eerdere fusiebedrijven die zijn ontstaan uit verschillende landen kozen ook al voor kantoren in Nederland, zoals Airbus en Fiat Chrysler.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud