Bitse strijd tussen Trump en Twitter verhardt

De Amerikaanse president Donald Trump. ©EPA

Twitter waarschuwt de Amerikaanse president Donald Trump voor de 'verheerlijking van geweld'.

De Amerikaanse president Donald Trump heeft donderdag een decreet ondertekend waarmee hij sociale media als Twitter en Facebook aansprakelijk wil maken voor de inhoud op hun sites. Trump vindt de sociale media vooringenomen en neemt daarom stappen. De aanleiding is de waarschuwing die Twitter zette bij berichten van Trump. Sociale media genieten nu nog rechtsbescherming tegen klagers over materiaal dat gebruikers op hun netwerken plaatsen. Dat ligt vast in een artikel in de communicatiewet.

Die bedrijven zullen hun aansprakelijkheidsschild niet kunnen behouden.
Donald Trump
Amerikaanse president

Trump kondigde aan dat hij met wetgeving komt waarmee dat artikel verdwijnt of op zijn minst wordt afgezwakt. De bedrijven 'zullen hun aansprakelijkheidsschild niet kunnen behouden', voorspelde hij. Het is een ongekende poging om in te grijpen in media. Deskundigen hebben al te kennen gegeven dat Trump waarschijnlijk weinig kans maakt om rechtszaken daartegen te overleven.

Als hun rechtsbescherming verdwijnt, raken de sociale media mogelijk in talrijke dure rechtszaken verwikkeld door claims van mensen die vinden dat er partijdige of onfatsoenlijke boodschappen zijn verschenen.

Aanzetten tot geweld

Vrijdag raakte de strijd tussen Trump en Twitter nog in een stroomversnelling. Twitter zette een waarschuwing bij een tweet van Trump omdat die de Twitter-regels over de verheerlijking van en het aanzetten tot geweld schendt. Twitter besliste evenwel de tweet online te houden vanwege de relevantie ervan in het licht van 'ongoing matters of public importance'. 

Twitter valt over de quote 'when the looting starts, the shooting starts' - als het plunderen begint, begint het schieten. Daarmee reageert Trump op de gewelddadige rellen in Minneapolis als gevolg van de dood van George Floyd, een zwarte man die door een blanke agent keihard werd aangepakt.

De gewraakte quote ontleende Trump aan Walter Headley, politiechef van Miami, ten tijde van rassenrellen in 1967.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud