Advertentie
Advertentie

Bpost favoriet om grootste deel krantenbedeling te behouden

Bpost en de uitgevers staan dicht bij een akkoord over de verdeling van kranten. ©katrijn van giel

Het ziet ernaar uit dat Bpost de verdeling van de kranten in ons land grotendeels zal behouden. Ook voor de tijdschriften lijkt een akkoord in de maak.

Bpost werd maandag getroffen door een vakbondsactie. Daardoor werden in Wallonië zo goed als geen kranten, brieven en pakjes verdeeld. Het personeel, ook aan Vlaamse kant, is ongerust over de toekomst van de Belgische activiteiten van de beursgenoteerde postgroep . De onrust heeft onder meer te maken met het wegvallen van het contract met de federale overheid voor de verdeling van kranten en tijdschriften vanaf 1 juli.

De essentie
  • De krantenuitgevers staan dicht bij een akkoord met Bpost voor de verdeling van de kranten. Ook voor tijdschriften lijkt Bpost een belangrijke speler te blijven.
  • De distributiejobs bij Bpost zullen wel geleidelijk overgaan naar het dochterbedrijf AMP.
  • Het is afwachten of het nieuws de sociale onrust bij Bpost rond het contract kan temperen.
Advertentie

De regering besloot vorige maand geen concessie meer toe te kennen. In de plaats komt een uitdovend steunsysteem. Dat verplichtte de mediabedrijven te onderhandelen met aanbieders zoals Bpost en PPP. Meerdere bronnen zeggen dat de uitgevers dicht bij een akkoord met Bpost staan. Dat bevestigt ook Bernard Marchant, de CEO van de mediagroep Rossel, aan onze zusterkrant L’Echo. Zonder kink in de kabel zal de postgroep het grootste deel van de krantendistributie behouden en ook nog een rol spelen voor magazines.

PPP in Vlaanderen

Zoals de kaarten nu liggen - er wordt de komende dagen nog onderhandeld - verschuift een klein extra deel van de krantenverdeling in Vlaanderen naar PPP, de winnaar van de afgevoerde concessie. Daardoor zal die speler zowat 30 procent van de Vlaamse markt bezetten en houdt Bpost de resterende 70 procent. Voor de Franstalige titels blijft PPP actief in een deel van Brussel, terwijl de rest voor Bpost is. Daar bestaat wel de mogelijkheid dat de uitgevers na 2026 een alternatief zoeken voor 10 procent van de markt.

4.000
jobs
Bij Bpost zijn ongeveer 4.000 mensen actief in de distributie van kranten en tijdschriften.

Een belangrijke kanttekening is dat de jobs voor de krantenverdeling bij Bpost geleidelijk zullen verschuiven naar de distributiedochter AMP, zonder dat de ongeveer 4.000 werknemers die die taak nu uitvoeren mee overgaan. Dat is vooral de Franstalige bonden een doorn in het oog, omdat AMP minder gunstige loon- en arbeidsvoorwaarden hanteert. De distributeur verdeelt nu al kranten bij onder meer dagbladhandels en tankstations.

‘Geen ontslagen’

Een bron zegt dat de verschuiving niet zal leiden tot ontslagen bij Bpost. Het bedrijf, dat gecontroleerd wordt door de Belgische staat, maakt zich sterk dat het de getroffen personeelsleden nieuwe taken kan geven. Ook het beperken van het aantal tijdelijke contracten en het niet vervangen van personeel dat vertrekt moeten soelaas bieden.

Het AMP-scenario maakt dat de Bpost-groep de prijzen kan drukken. Maar zelfs dan valt het nieuwe systeem voor de uitgevers afhankelijk van de regio 30 tot 60 procent duurder uit dan vandaag, zegt een goedgeplaatste bron. Bij de tijdschriften, waar ook nog een groot stuk van de markt weggelegd lijkt voor Bpost, is die stijging veel minder uitgesproken. Mogelijk zal BD, een kleinere speler, een beperkte rol spelen voor de magazines. Wat dat alles betekent voor de financiën van Bpost is nog onduidelijk.

Concurrentiewaakhond

De uitgevers onderhandelen formeel in twee groepen met Bpost, per taalrol. Maar ze wisselen informatie uit. Dat gebeurt met goedkeuring van de Belgische Mededingingsautoriteit (BMA), de concurrentiewaakhond. De mediabedrijven toetsten bij de BMA af of die handelwijze door de beugel kan. Bij de toekenning van de eind juni aflopende concessie werden mogelijk inbreuken begaan. Dat dossier zit nog bij de BMA. Bij de tijdschriften is het elke uitgever voor zich.

Aan Vlaamse kant bestaat de kans dat de onderhandelingen met Bpost nog deze week rond raken. Aan Franstalige zijde kan het iets langer duren, mede door de sociale onrust in het zuiden van het land. Bpost-woordvoerster Veerle Van Mierlo wil weinig commentaar kwijt. ‘We doen wat nodig is om tot akkoorden te komen, zowel met de uitgevers als met de bonden. Het doel is zoveel mogelijk volume binnen te halen, op een kostenefficiënte en kwaliteitsvolle manier. Daarvoor hebben we alle mogelijke alternatieven uitgewerkt. Ook met het oog op het vermijden van een sociaal plan.’

Vergadering

De directie van Bpost zit dinsdag opnieuw samen met de bonden. Het is afwachten of de stand van zaken die dan mogelijk gegeven wordt rond de krantenverdeling de sociale onrust kan temperen. De Franstalige bonden CSC (christelijk) en CGSP (socialistisch) zijn van plan deze week het transport (dinsdag), de sorteercentra (woensdag) en de postkantoren (donderdag) te viseren. Zonder tegenbericht zijn het vrijdag opnieuw de postbodes die het werk neerleggen.

Maandag waren er in Wallonië zo goed als geen postbodes op ronde. Ook de sorteer- en verdeelcentra lagen plat, net als een deel van de postkantoren. In Brussel was slechts zowat 20 procent van de postverdelers aan de slag. De actie had gevolgen tot in Limburg: in zo goed als de hele provincie konden geen brieven bezorgd worden door een blokkade van het sorteercentrum van Luik. Pakjes en kranten werden wel gebust.

De Vlaamse vakbonden en het liberale VSOA, dat actief is in het hele land, willen eerst onderhandelen alvorens eventueel in actie te komen. Het nieuws over het nakende akkoord met de uitgevers deed de koers van Bpost opveren, om ruim 5 procent hoger af te sluiten.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud
Tijd Connect
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.
Partnercontent
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.