Advertentie

Bpost heeft concurrent minder voor krantencontract

BD Group trekt zich terug uit de race voor het nieuwe nationale krantenbedelingscontract. ©Kees van de Veen/Hollandse Hoogte

Bpost heeft een concurrent minder voor het binnenhalen van het nieuwe krantenbedelingscontract. BD trekt zich terug. De marktleider in ongeadresseerde post verkoopt de distributie van kranten aan het management.

Het krantencontract regelt de bedeling van kranten en tijdschriften in ons land voor 7.30 uur. Het huidige contract loopt tot 2016 en is in handen van Bpost  . Voor het nieuwe contract moest de federale overheid van Europa een aanbesteding uitschrijven. Drie bedrijven mochten zich kandidaat stellen: Bpost (dat nu voor de uitvoering 200 miljoen euro krijgt van de overheid), AMP (dat kranten en tijdschriften verdeelt bij de winkels) en BD Group (de Belgische marktleider in ongeadresseerde post).

Die laatste trekt zich nu terug. BD wil zich focussen op MyShopi, zijn afdeling gespecialiseerd in promotionele communicatie. Die vertegenwoordigt met 100 miljoen euro het grootste deel van de groepsomzet (130 miljoen euro).

Het management van de krantendivisie (PPP) neemt de betrokken afdeling over. PPP is sinds 1992 de marktleider voor het bedelen van kranten en tijdschriften in Brussel en Antwerpen. Het bedrijf heeft daarvoor 30 vaste en een 400 à 500 zelfstandige krantenbezorgers in dienst. Het realiseerde vorig jaar een omzet van ongeveer 5 miljoen euro. PPP kan niet zomaar in de plaats van BD meedingen voor het krantencontract omdat het niet meer aan alle voorwaarden voldoet.

BD is sinds 2011 in handen van de Nederlandse investeringsmaatschappij NPM Capital, zelf een onderdeel van SHV holdings.

Bij Bpost wacht men met ongeduld op de toekenning van het nieuwe krantenbedelingscontract. Bpost-topman Koen Van Gerven verklaarde begin februari dat hij van 3.500 mensen afscheid zal moeten nemen als hij het krantenbedelingscontract verliest. Die 3.500 mensen zijn goed voor 3.000 voltijdse jobs. Van Gerven bevestigde daarmee de vrees van de bonden. Bpost zet nu 2.600 aparte postbodes in om alle kranten in ons land voor 7.30 uur te bestellen. Nog eens 400 postbodes verdelen de tijdschriften.

Wanneer het krantencontract wordt toegekend, is koffiedik kijken. De regering gaf in januari nog te kennen zich niet te willen vastpinnen op een datum.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud