Brits verzet tegen overname Sky door Fox

De mediatycoon Rupert Murdoch liet eind 2016 zijn oog vallen op Sky. ©EPA

De Britse concurrentiewaakhond vindt dat de geplande overname van de televisiezenders van Sky door concurrent Fox van Rupert Murdoch niet in het algemeen belang is.

Het Amerikaanse mediabedrijf 21st Century Fox van de 86-jarige mediamagnaat Rupert Murdoch kocht eind 2016 zijn Britse sectorgenoot Sky. Murdoch bood 8 miljard pond (21,5 miljard euro) voor de groep waarin hij al een belang van 39 procent had. Sky baat betaaltelevisiezenders uit in het Verenigd Koninkrijk, Ierland, Duitsland en Italiƫ en is ook de eigenaar van de Britse nieuwszender Sky News en bezit veel rechten op Premier League-matchen.

Maar de Britse concurrentiewaakhond CMA ziet de deal niet zitten. Eerder had ook al de mediawaakhond Ofcom bezwaren geuit. De concurrentieautoriteiten zijn bezorgd over de pluraliteit van de media. Via News Corp bezit de familie Murdoch ook al de grote kranten The Sun en The Times.

Disney

Door de overname zou de familie Murdoch 'een te grote controle hebben op de verspreiders van informatie in het Verenigd Koninkrijk via verschillende types van media (televisie, radio, internet en kranten)', klinkt het. Daardoor kan er 'een te grote invloed zijn op de publieke opinie en de politieke agenda', aldus de CMA in een voorlopig rapport. De betrokken partijen kunnen hun opmerkingen geven.

Het oordeel van de CMA houdt echter nog geen rekening met de gewijzigde situatie. Eind vorig jaar bereikte Murdoch een akkoord met de Amerikaanse mediareus Disney. Die bood 52,4 miljard dollar voor Murdochs film- en televisiestudio's 21st Century Fox. Het Sky-belang zou in die transactie ook overgaan naar Disney.

Murdoch zou sowieso de Amerikaanse Fox-zenders behouden.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud