Advertentie
Advertentie

Cirque du Soleil verkocht

©REUTERS

Cirque du Soleil, bekend van de acrobatische theatershows, wordt zoals verwacht verkocht aan een Amerikaans-Chinees consortium. Dat kondigde Cirque du Soleil vandaag aan.

Cirque du Soleil is verkocht. Het consortium rond de investeerdersgroepen TPG (VS) en Fosun (China) verwerft een meerderheid in de Canadese entertainmentgroep. De transactie zou Cirque du Soleil op 1,5 miljard dollar waarderen. De geruchten over de deal circuleerden eerder al, maar worden nu bevestigd door de betrokken partijen.

TPG zal een 'meerderheidsaandeel' in de groep verwerven. Guy Laliberté, de oprichter van Cirque du Soleil, behoudt een 'minderheidsaandeel'. Hij blijft ook betrokken bij het strategische en artistieke beleid van Cirque du Soleil. De financiële details van de deal werden niet bekendgemaakt. Volgens eerdere geruchten zou TPG 60 procent krijgen, het Chinese Fosun 20 procent. Guy Laliberté, die 90 procent van de aandelen in handen had, behoudt 10 procent.

De overige 10 procent gaan naar de Caisse de dépôt et de placement du Québec. Dat is het belangrijkste pensioenfonds van de regio Quebec, waarvan de lokale overheid de leden van de raad van bestuur benoemt. Op die manier blijft ook de geboorteregio van Cirque du Soleil nauw bij het bedrijf betrokken. 'La Caisse' heeft overigens een belang van 20 procent in de Belgische gasnetbeheerder Fluxys.

De kopers bevestigen ook de status van Montreal als hoofdzetel van de groep, een gevoelig thema voor de regering van Quebec. Daniel Lamarre blijft aan als CEO. Ook het team van Cirque du Soleil blijft volgens de persmededeling aan boord.

'Na 30 jaar jaar te bouwen aan het merk Cirque du Soleil, hebben we nu met TPG, Fosun en 'la Caisse' de juiste partners gevonden om Cirque du Soleil mee te nemen naar de volgende fase in zijn evolutie als een bedrijf dat gebaseerd is op de overtuiging dat kunst en business samen kunnen bijdragen aan een betere wereld', stelde Guy Laliberté.

De kopers willen het circus uitbouwen in China en de rest van Azië. Dat kan niet verbazen gezien de betrokkenheid van de Chinese investeerder Fosun, dat al actief is bij touroperators Club Med en Thomas Cook. 

Cirque du Soleil trok sinds zijn oprichting in 1984 naar eigen zeggen 160 miljoen bezoekers in 330 steden en 48 landen. In 2015 lopen tegelijkertijd 18 theatershows over de hele wereld.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud