Advertentie

Dan toch fiscaal gunstige betaling voor zelfstandige journalisten

Voor krantenuitgevers zoals Mediahuis (foto) is de nieuwe regeling rond auteursrechten een goede zaak. ©BELGA

Uitgevers en zelfstandige journalisten mogen onderling beslissen hoeveel procent van de auteursvergoeding in de vorm van fiscaal gunstige auteursrechten worden betaald. Dat blijkt uit een omzendbrief van de FOD Financiën.

Heel wat Belgische uitgevers betalen zelfstandige journalisten al langer geheel of gedeeltelijk uit in de vorm van een vergoeding voor de auteursrechten. Dat heeft belangrijke fiscale voordelen: op dergelijke vergoedingen moet slechts 15 procent belasting (roerende voorheffing)  betaald worden.

Maar er was nog discussie over de vraag hoeveel procent van de totale vergoeding als auteursrechten mocht worden betaald. Sommige zelfstandige journalisten kregen de voorbije maanden al een zware aanslag en fiscale boetes in de bus omdat de fiscus het niet eens was met het toegepaste percentage.

Maar een nieuwe circulaire die vandaag werd gepubliceerd, bevatte goed nieuws: uitgevers en journalisten mogen zelf de verdeling afspreken, en kunnen in principe dus tot 100 procent gaan. De regeling geldt bovendien voor artikels die vallen onder de auteursrechtenwet van 2008, waarmee ook voor de afgelopen jaren rechtszekerheid wordt gegeven. Eén van de voorwaarden is wel dat uitgever en journalist een schriftelijke overeenkomst hebben opgesteld waarin een bepaald percentage wordt afgesproken.

Deze regeling is wel alleen van belang voor zelfstandige journalisten. Voor loontrekkenden blijft er onduidelijkheid, vooral na een recent Cassatie-arrest dat de mogelijkheid heeft geopend dat er op auteursrechtenvergoedingen aan loontrekkende journalisten ook sociale bijdragen moeten worden betaald. Enkele grote uitgevers hebben daarover gisteren overleg gepleegd. ‘De situatie is niet zo prangend als eerst gedacht, maar er blijft wel een vraag aan de nieuwe regering om snel meer duidelijkheid te scheppen’, klinkt het.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud