Advertentie

Donald Trump lanceert eigen sociaal medium via spac

Donald Trump. ©AFP

Met Truth Social wil de - van Facebook en Twitter verbannen - voormalige Amerikaanse president Donald Trump 'opkomen tegen de tirannie van big tech'. Het nieuwe sociaal medium ziet het levenslicht via een deal met een blancochequebedrijf.

Sinds hij begin dit jaar zijn favoriete speeltje en communicatiekanaal verloor, is Donald Trump in oorlog met de grote technologiebedrijven. Na de bestorming van het Amerikaanse Capitool op 6 januari beslisten Twitter en Facebook dat de voormalige president verbannen werd, omdat hij zijn supporters opgestookt had. Bij de gebeurtenissen in de hoofdstad vielen vijf doden.

Terwijl Trump minstens tot januari 2023 geweerd wordt op Facebook, is de ban op Twitter zelfs permanent. De oud-president trok onlangs naar de rechter om zijn account opnieuw te bemachtigen. In het persbericht dat Trumps initiatief aankondigde, volgde meteen een sneer. 'We leven in een wereld waar de taliban enorm aanwezig zijn op Twitter, maar je favoriete Amerikaanse president het zwijgen wordt opgelegd.'

We leven in een wereld waar de taliban enorm aanwezig zijn op Twitter, maar je favoriete Amerikaanse president het zwijgen wordt opgelegd.
Donald Trump

Om het Truth Social-netwerk te lanceren roept de vastgoedtycoon Trump Media and Technology Group (TMTG) in het leven. Het nieuwe bedrijf krijgt een notering op de technologiebeurs Nasdaq. Dat gebeurt via een fusie met de al bestaande Digital World Acquisition Group, waarvan het aandeel donderdag meteen met liefst 375 procent steeg. Digital World is een spac, een beursvehikel om een overname te realiseren. De deal tussen dit blancochequebedrijf en TMTG waardeert die laatste op 1,7 miljard dollar, staat in het persbericht.

Trump - die mogelijk een comeback ambieert bij de presidentsverkiezingen van 2024 - hintte al verschillende keren op plannen om zelf een sociaal medium te lanceren. Een eerste versie, voorbehouden voor genodigden, komt in november online. Tegen begin volgend jaar moet een volwaardige app voor het nieuwe platform in de appstore van Apple te vinden zijn. Dus ruim voor de midterms van november 2022, waar Trumps Republikeinen de meerderheid in het Huis van Afgevaardigden en de Senaat hopen te heroveren.

Behalve dat netwerk plant TMTG ook een streamingdienst waar niet-woke programma's te volgen zijn. Woke verwijst naar de 'wakkere' houding van mensen die strijden tegen discriminatie, racisme en genderongelijkheid.

Volgens de Amerikaanse zakenkrant The Wall Street Journal zit Digital World Acquisition Group op een berg geld van 290 miljoen dollar. In principe kan Trump dat geld gebruiken om de groei van zijn netwerk te financieren, maar het is best mogelijk dat het bedrag nog slinkt. Investeerders in blancochequebedrijven hebben het recht hun geld terug te trekken voor de deal rond is.

Zo tekenden de grote hefboomfondsen D.E. Shaw en Saba Capital Management in op Digital World. Hun respectieve oprichters, David Shaw en Boaz Weinstein, gelden als gulle donoren van de Democratische partij van president Joe Biden.

Oprichter, voorzitter en CEO van Digital World is de investeringsbankier Patrick Orlando, die al verschillende spacs lanceerde. Financieel directeur is dan weer Luiz Philippe de Orléans e Braganza, een afstammeling van de 19de-eeuwse keizer van Brazilië. Sinds 2018 zetelt hij in het Braziliaanse parlement voor de PSL, de extreemrechtse partij waartoe ook Jair Bolsonaro behoorde toen hij verkozen werd als president.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud