Advertentie

Europa opent diepgaand onderzoek naar alliantie Telenet en De Vijver

Telenet-CEO John Porter en De Vijver Media-topman Wouter Vandenhaute. ©BELGA

De Europese Commissie duwt het onderzoek naar de participatie van Telenet-moeder Liberty Global in De Vijver Media (VIER & VIJF, Woestijnvis) naar een tweede fase. Daarin wordt diepgaand onderzocht of de alliantie een gevaar inhoudt voor de concurrentie.

'De overname van De Vijver Media wordt over zes weken afgerond, zodra de Europese Commissie haar fiat heeft gegeven.' Dat zei Telenet-CEO John Porter eind juli bij de voorstelling van de halfjaarresultaten van het kabel- en mediabedrijf.

Zes weken later blijkt echter dat Porter nog minstens 90 dagen langer zal moeten wachten. Europa vindt het immers nodig een diepgaander onderzoek te openen naar de gevolgen voor de mededinging.

Enkel indien het 'problemen' voor de mededinging ziet, wordt een tweede fase geopend. De Commissie somt die potentiële problemen dan ook op. Zo vreest de mededingingsautoriteit dat de concurrenten van Telenet  de toegang tot VIER en VIJF - twee belangrijke free-to-airzenders in Vlaanderen - kan ontzeggen. Dat kan een probleem opleveren voor zowel andere klassieke distributeurs als voor nieuwe spelers die de zenders via het internet willen aanbieden - over the topspelers, in het jargon.

Gelet op het belang van de zenders in het Vlaamse tv-landschap, zou dat dan weer een bedreiging zijn voor de concurrentie. Lees: wie VIER en VIJF niet in het aanbod heeft, zal het moeilijk krijgen. Wat dan weer kan leiden tot stijgende prijzen.

Een ander aspect waar de Commissie zich zorgen over maakt, is dat concurrerende zenders voor VIER en VIJF het moeilijker zou worden gemaakt om toegang te verkrijgen tot het Telenet-platform. Omdat Telenet met voorsprong het belangrijkste tv-platform heeft in Vlaanderen, zou zo'n uitsluiting het tv-landschap kunnen schaden, zo schrijft de Commissie.

De Commissie heeft tot 5 februari de tijd om een diepgaander onderzoek te openen naar de gevolgen van deze overname.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud