Europees akkoord over hervorming auteursrecht

Platformen zoals YouTube zullen inhoud moeten filteren op illegale kopieën. ©Photo News

De Europese Commissie, het Europees Parlement en de lidstaten hebben woensdagavond een akkoord bereikt over een ontwerprichtlijn om de auteursrechten aan te passen aan het digitale tijdperk.

Over de nieuwe richtlijn wordt al maanden bikkelhard onderhandeld. In onderhandelingen van de laatste minuut achter gesloten deuren in Straatsburg, in een lokaal van het Europees Parlement in Straatsburg, hebben vertegenwoordigers van de drie Europese instellingen (triloog) nu een akkoord bereikt. Dat verklaarde het Duitse groene parlementslid Julia Reda op Twitter.

De ontwerprichtlijn bevat twee belangrijke bepalingen. Ze creëert een naburig recht, een aanvullende vergoeding voor auteurs van inhoud, waarover nog met de internetbedrijven onderhandeld moet worden (artikel 11). Voor de Europese mediabedrijven is dat een overwinning. Zij klagen al jaren dat de digitale ‘platformbedrijven’ zoals Google en Facebook miljarden aan reclamegeld uit de markt halen met de content die de mediabedrijven maken.

Filters

Daarnaast is er een verplichting om inhoud te filteren op mogelijke schendingen van auteursrechten alvorens die op het internet wordt geplaatst (artikel 13). Die bepaling kan bedrijven als Google en Facebook tot zware investeringen dwingen. Critici waarschuwen dat dat ertoe kan leiden dat sommige inhoud gewoon niet meer op het internet kan worden gedeeld. De vrees bestaat dat de internetbedrijven hun filters zeer scherp afstellen om te vermijden dat ze aansprakelijk worden gesteld voor het uploaden van gekopieerde werken.

Onder druk van allerlei lobby’s werd de ontwerprichtlijn, die al van 2016 dateert, de voorbije jaren meermaals geblokkeerd. Afgelopen zomer leek ze na een afwijzing door het Europees Parlement dood en begraven, maar in september werd ze toch aangenomen met een overweldigende meerderheid.

De tekst moet nog tijdens de plenaire vergadering op 15 april, voor de Europese verkiezingen van mei, door het voltallige parlement worden goedgekeurd. Ook de Europese Raad (de lidstaten) moet nog een definitieve goedkeuring geven.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud