Eurosport koopt tv-rechten Olympische Spelen voor heel Europa

Om te kijken of Usain Bolt zich ook in 2020 naar Olympisch goud rent, kan u terecht bij Eurosport. ©AFP

Discovery Communications heeft in een megadeal met het IOC de exclusieve rechten verworven om alle Olympische Spelen tussen 2018 en 2024 uit te mogen zenden. Prijskaartje: 1,3 miljard euro. Ook in ons land zullen alle Spelen tussen 2018 en 2024 daarmee te zien zijn op Discovery-dochter Eurosport.

'Nu we Eurosport hebben gekcoht, denken we eraan om te bieden op enkele belangrijke sportrechten, ja.' Toen David Zaslav, CEO van zendergroep Discovery Communications, in maart sprak op de FT Digital Media-conferentie, nam hij geen blad voor de mond. Maar niemand in de zaal kon op dat moment voorspellen wat voor een enorme slag Zaslav maanden later zou slaan.

Want in een nooit geziene deal met het Internationaal Olympisch Comité, koopt Discovery nu de exclusieve rechten op alle Olympische spelen tussen 2018 en 2024, in heel Europa met uitzondering van Rusland. En dat in alle vormen van uitzenden (free-to-air en betaaltelevisie) en op alle schermen. Het is de eerste keer dat het IOC zo'n algemene deal sluit, in plaats van per territorium te werken.

1,3 miljard euro
Discovery legt 1,3 miljard euro op tafel voor de exclusieve rechten.

De rechten gelden voor de Winterspelen van 2018 in Pyeongchang, de Spelen van 2020 in Tokyo, en de (Winter)spelen van 2022 en 2024, waarvoor de gaststeden nog moeten worden toegewezen. 

Discovery maakt zich sterk dat het over alle platformen en territoria heen 700 miljoen mensen zal bereiken met de Olympische Spelen.

België

Ook in België wordt Eurosport voor sportliefhebbers dus de voornaamste bron om de Spelen te kijken. Grote vraag is nu of het de enige bron wordt. In de deal is Discovery immers verplicht om minstens 200 uur 'free-to-air' aan te bieden in elke regio. Het bedrijf zegt zelf dat het daarvoor in veel regio's met sub-licenties zal werken. 

Alleen zit Eurosport in ons land in zowat elk basispakket van digitale televisie. Kans is dus groot dat de Vlaamse Regulator voor de Media Eurosport dan ook erkent als een free-to-air-zender, wat zou betekenen dat ze hier niet verplicht met een sub-licentie moeten werken. Bij de VRM was niemand bereikbaar om te bevestigen of te ontkennen. 

Dat zou een tegenvaller zijn voor de VRT. De openbare omroep was de voorbije decennia de hofleverancier van de Olympische spelen aan Vlaanderen. 'We kunnen voorlopig enkel vaststellen dat Eurosport de rechten heeft', zegt VRT-woordvoerder Hans Van Goethem. 'Het is nu wachten op wat de strategische plannen zijn van Eurosport. Maar het mag duidelijk zijn dat we dit belangrijk vinden om het bij zoveel mogelijk Vlamingen te krijgen. En we hebben er ondertussen ook de nodige expertise in, zeker voor onze lokale atleten.'

Bij Discovery laten ze voorlopig niet in de kaarten kijken. Het is nog te vroeg om de situatie per territorium te gaan bespreken, klinkt het. 

De Spelen van 2016 zijn wel zeker nog te zien op de openbare omroep. De VRT kocht daarvoor de rechten van een sportrechtenbedrijf. De openbare omroep was overigens toen de enige gegadigde voor onze regio. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud