Facebook schikt schandalen voor 5 miljard

Met de minnelijke schikking zou Facebook ook de vervolging 'afkopen' in het privacyschandaal rond Cambridge Analytica. ©AFP

Facebook moet 5 miljard dollar betalen om vervolging te vermijden voor een reeks privacyschandalen. Dat melden Alerikaanse media vrijdagavond.

Volgens The Wall Street Journal heeft de privacywaakhond FTC deze week een minnelijke regeling goedgekeurd voor diverse privacyzaken waar Facebook  bij betrokken is. Reuters kreeg bevestiging van het bericht van een ingelichte bron. Ook Bloomberg kreeg bevestiging.

Met de schandalen zou Facebook de regels van een eerdere schikking in 2011 hebben overtreden. De FTC kan alleen boetes uitdelen aan bedrijven die meermaals in de fout gaan.

De minnelijke schikking zou onder meer gaan over het grote lek rond het Britse databedrijf Cambridge Analytica, dart persoonlijke gegevens van 87 miljoen Facebookgebruikers deelde met onbevoegde partijen. Die informatie werd onder meer gebruikt om Donald Trump aan de overwinning te helpen in de presidentsverkiezingen van 2016.

Aandeel stijgt

Facebook zette eerder al 3 miljard dollar opzij om die zaak te regelen. Het bedrijf zei er eerder dit jaar van uit te gaan dat de uiteindelijke kosten 3 à 5 miljard dollar zouden bedragen.

Het aandeel van Facebook reageerde in de late beurshandel nog op het nieuws en sloor 1,88 procent hoger op 205,02 dollar. Het aandeel brak eerder deze week weer door de kaap van 200 dollar, voor het eerst sinds bijna een jaar. In de nasleep ban de vele schandalen bereikte het dit voorjaar nog een dieptepunt op iets meer dan 120 dollar.

De FTC en Facebook zelf weigerden vrijdag commentaar te geven. De schikking moet wel nog worden goedgekeurd door de rechtbank, maar zou al begin volgende week officieel worden aangekondigd.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud