Facebook sleept Ierse privacywaakhond voor de rechter

©AFP

Facebook klaagt de Ierse gegevensbeschermingscommissie DPC aan. De Amerikaanse techreus is het niet eens met het bevel om het overdragen van gegevens van Europa naar de Verenigde Staten te staken.

Facebook biedt naar eigen zeggen een manier om 'veilige internationale datatransfers' in het concern te waarborgen. Als die wegvalt, kan dat schadelijk zijn voor de Europese economie door de commerciële belangen van andere partijen, zo reageert bedrijf vrijdag.

Volgens Facebook moet daarom een oplossing voor de lange termijn komen, die 'pragmatisch en evenredig' is. Het is onduidelijk wat de gevolgen van het bevel zijn voor Europese gebruikers.

Donderdag legde de Ierse gegevensbeschermingscommissie, die zich met de Europese activiteiten van Facebook bezighoudt, een voorlopig bevel op aan het bedrijf om het sturen van gegevens naar de VS te stoppen.

Arrest

Maar de juridische strijd brandde al eerder los. In juli vernietigde het Europese Hof van Justitie de vorige regeling over data-uitwisseling tussen de EU en de VS, het zogenaamde Privacy Shield. De VS zouden onvoldoende garanties bieden die data goed te beschermen.

De zaak werd aan het rollen gebracht door de Oostenrijkse privacy-activist Maximilian Schrems. Hij beschuldigde Facebook ervan dat het doorsturen van data naar het moederbedrijf in de VS niet veilig gebeurde.

De zaak werd aan het rollen gebracht door de Oostenrijkse privacy-activist Maximilian Schrems. Hij diende een klacht in bij DPC. De 32-jarige Schrems beschuldigde Facebook ervan dat het doorsturen van data naar het moederbedrijf in de VS niet veilig gebeurde.

DPC vroeg de Ierse rechter om advies, die schakelde vervolgens een niveau hoger naar het Hof. Dat oordeelde twee maanden geleden dat de privacyactivist deels gelijk had.

Wettelijke vervanger

Momenteel voert de Europese Commissie gesprekken met de Amerikaanse autoriteiten om te een oplossing te zoeken voor de bescherming van persoonsgegevens.

Europees commissaris van Justitie Didier Reynders zei donderdag in een virtuele bijeenkomst dat een wettelijke vervanger van Privacy Shield nog wel even op zich laat wachten.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud