Facebook wil Amerikaanse presidentsverkiezingen vrijwaren van nepnieuws

Facebook gaat fake nieuws labelen. ©EPA

De grootste sociaalnetwerksite gaat beter aangeven wie achter accounts schuilgaat en fake nieuws een label geven. Ook op Instagram, zijn andere immens populaire platform.

Facebook  ligt al jaren onder vuur omdat zijn platform zou hebben bijgedragen tot de verspreiding van verkiezingsboodschappen van buitenlandse mogendheden, onder meer bij het brexitreferendum en de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2016. 

Die laatste werden negatief beïnvloed door Cambridge Analytica, de Britse onderneming die gegevens van miljoenen Facebook-gebruikers verzamelde om hen politiek te manipuleren.

Dat fiasco wil de internetreus koste wat het kost vermijden in de aanloop naar de Amerikaanse presidentsverkiezingen op 3 november 2020. Het bedrijf van Mark Zuckerberg kondigt maatregelen aan om 'de democratische processen te beschermen' tegen desinformatie en buitenlandse inmenging.

Reclame

Zo worden de accounts van de presidentskandidaten en politici beter beschermd. Ook wordt duidelijker aangegeven wie achter politieke pagina's of accounts van staatsmedia schuilgaat. En artikels of video's die door onafhankelijke journalisten als nepnieuws worden geclassificeerd krijgen een duidelijk label, ook op Facebooks andere populaire platform Instagram.

Reclame die aangeeft dat stemmen nutteloos is of adviseert niet naar het kieshok te gaan, wordt gebannen. Andere politieke advertenties kunnen wel, ook als ze leugens bevatten. Dat zei Zuckerberg vorige maand nadat Twitter had beslist dat alle politieke reclame vanaf 22 november wordt geweigerd

Gisteren bleek nog dat Facebook geen probleem ziet in een video die de Britse Conservatieven lanceerden van een interview met Keir Starmer, brexitspreekbuis van oppositiepartij Labour. Het korte fragment - dat op Twitter en Facebook verscheen - doet uitschijnen dat Labour geen antwoord heeft op de brexit.

Maar als je het volledige fragment bekijkt, blijkt dat Labour wel een antwoord heeft. In de rest van het gesprek wordt duidelijk dat Starmer van mening is dat onderhandeld kan worden over een douane-unie, eenheidsmarkt en de bescherming van de rechten van de werknemers en consumenten en van het milieu. 

De Amerikaanse non-profitorganisatie Avaaz publiceerde woensdag nog een rapport waaruit blijkt dat de politieke desinformatie op Facebook de laatste drie maanden is toegenomen. Sinds de zaak rond Cambridge Analytica in 2018 aan het licht kwam, heeft Facebook extra maatregelen getroffen om valse accounts en desinformatie aan te pakken. Toch slaagt de sociaalnetwerksite er volgens Avaaz niet in de virale verspreiding van valse berichtgeving op het platform te verminderen. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud