Advertentie

Facebook wil praten met Tommelein

Staatssecretaris voor Privacy Bart Tommelein. ©Photo News

De sociaalnetwerksite Facebook heeft een gesprek aangevraagd met Belgisch staatssecretaris voor Privacy Bart Tommelein (Open VLD). Het is het eerste signaal van het Amerikaanse bedrijf in een reactie op het ongenoegen over zijn nieuwe gebruiksvoorwaarden.

Dat meldt de VRT-nieuwsredactie. Sinds vorige vrijdag zijn die nieuwe gebruiksvoorwaarden van kracht. Die gaan heel ver in het volgen van de Facebook-gebruikers. Dat leidde al tot heel wat ongenoegen in Europa. In Duitsland gelden de nieuwe regels niet. Daar oordeelde een rechter dat Facebook zich moet schikken naar de strenge regels ter bescherming van de privacy.

  • Facebook zal vanaf 2015 standaard uw locatie kunnen volgen, op basis van uw smartphone of een ander toestel.
  • Ook uw surfverkeer wordt getraceerd. Facebook volgt u dus eigenlijk overal, ook op andere websites.
  • Daarnaast heeft Facebook toegang tot de contacten uit uw adresboek en de data die u via andere toepassingen, zoals Whatsapp of Instagram, verstuurt.

In België kwam de reactie wat trager op gang. Pas vorige week liet de Privacycommissie weten dat de gebruiksvoorwaarden van Facebook mogelijk in strijd zijn met de Belgische en Europese privacywetgeving. Dinsdag wordt ook op Europees niveau overlegd of ze samen juridische stappen zullen ondernemen. Die gesprekken worden woensdag voortgezet, dus het zal nog even wachten zijn op het Europese standpunt.

Die Europese aanpak was een belangrijk argument van Tommelein om in eerste instantie behoedzaam te reageren. Toch liet ook hij weten de gebruiksvoorwaarden te willen 'onderzoeken'. Tommelein zegt dan ook 'blij' te zijn met de vraag van Facebook.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud