Facebook wimpelt boete af met puike cijfers

©REUTERS

De techgigant pakt uit met beter dan verwachte winstcijfers, een mooie opsteker na een dag met vooral slecht nieuws.

De internetreus Facebook  heeft in het kwartaal tot einde juni net geen 2 dollar winst per aandeel binnengeharkt uit zijn normale bedrijfsactiviteiten, een pak meer dan de analistenprognose van 1,87 dollar. Ook de omzet kwam met 16,9 miljard dollar uit boven de verwachting van 16,5 miljard.

Met de goede resultaten, die nabeurs werden bekendgemaakt, kan het bedrijf van Mark Zuckerberg de boete van 5 miljard dollar doorspoelen die het kreeg opgelegd van de Amerikaanse privacywaakhond FTC.

Facebook nam in zijn tweede kwartaal al een FTC-boete van 2 miljard dollar in de boeken op. Ook leidde een uitspraak van een rechter in een zaak over vergoedingen voor personeel in aandelen ertoe dat Facebook 1,1 miljard euro apart moest zetten voor belastingen.

Die eenmalige lasten maken dat er netto de helft minder winst overbleef dan een jaar eerder, en dat de uiteindelijke winst per aandeel bleef steken op 91 cent. Maar daar lijken de aandeelhouders niet om te malen. In de nabeurshandel ging het aandeel woensdagavond vlotjes 3 procent hoger.

Een op drie

Het aantal dagelijkse gebruikers van het netwerk zat pal op het verwachte getal van 1,59 miljard. Ook de maandelijkse actieve gebruikers voldeden met 2,41 miljard perfect aan de prognoses.

Dat betekent dat een op drie stervelingen elke maand wel eens inlogt op het Facebook-platform of op die van de dochterbedrijven Instagram en WhatsApp. Gemiddeld leverde elke gebruiker 7,05 dollar omzet per maand op voor het bedrijf van Zuckerberg.

De cijfers zijn een opsteker voor Wall Street. Facebook is het eerste grote techbedrijf dat zijn kwartaalcijfers publiceert. Amazon en Alphabet (Google) volgen vanavond. Die drie techreuzen alleen zijn samen goed voor 9 procent van de waarde van de S&P500-index.

Toch zijn niet alle zorgen voorbij voor de techsector. Het Amerikaanse gerecht kondigde aan dat het een groot onderzoek heeft geopend naar mogelijke concurrentieverstoring in de sector. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud