Frère koopt puzzelboeken Mediahuis

Door de verkoop van Keesing krijgt TMG geld om schulden af te lossen. ©ANP

Het Frère-fonds Ergon koopt Keesing, de puzzelboekenuitgever van Telegraaf Media Groep (TMG), de pas verworven Nederlandse dochter van de Vlaamse krantenuitgever Mediahuis. TMG herinvesteert deels in Keesing.

Ergon neemt in een eerste fase Keesing volledig over. Het verkoopt vervolgens een minderheidsbelang van 30 procent in de nieuwe constructie terug aan TMG.

Keesing is onder meer bekend van titels als Denksport, Jan Meulendijks en 10 voor Taal. Het was eerder al duidelijk dat Mediahuis van het onderdeel af wilde. Bij de deal wordt Keesing gewaardeerd op 150 miljoen euro. De partijen verwachten de transactie in de komende twee maanden te kunnen afronden.

Volgens Het Financieele Dagblad zou Ergon onder meer de Nederlandse private equityhuizen Egeria en Parcom hebben afgetroefd. Het vakblad Mergermarket noemde eerder ook de Britse puzzelboekenuitgever D.C. Thomson als kandidaat-koper.

De Belgische zakenlui achter Ergon en Mediahuis zijn al jaren geen onbekenden voor elkaar. Umicore is daar een duidelijke illustratie van: Thomas Leysen is voorzitter van de materiaaltechnologiegroep, waar Ergon-moeder GBL hoofdaandeelhouder (17%) is.

Internationalisering

De nieuwe constructie moet Keesing beter in staat stellen snellere internationale groei te realiseren. De uitgever, die sinds 2006 deel uitmaakte van TMG, brengt nu al bijna vijfhonderd verschillende puzzelbladen op de markt. Daarmee is het één van de grootste uitgeverijen in Europa op het gebied van puzzeltijdschriften.

Keesing, dat 290 medewerkers telt, is in Nederland bekend van de Denksport-puzzelboekjes en kleurboeken voor volwassenen. Het bedrijf heeft ook een sterke marktpositie in andere Europese landen, waaronder Frankrijk, België en Denemarken. De puzzelboeken worden jaarlijks op 86 miljoen exemplaren uitgegeven. Bij het kwakkelende TMG is Keesing een van de weinige onderdelen die goed renderen. Vorig jaar boekte het volgens het Financieele Dagblad een brutobedrijfswinst (ebitda) van 21,5 miljoen op een omzet van 72,9 miljoen.

Schulden aflossen

TMG wil de opbrengst onder meer gebruiken om bankleningen af te lossen. Ook ontstaat hierdoor ruimte voor de financiering van de bedrijfsvoering en toekomstplannen van het mediabedrijf. TMG blijft met een zetel in de raad van bestuur van Keesing verder betrokken bij zijn voormalige dochter.

Het besluit tot verkoop van Keesing zal binnenkort nog ter goedkeuring aan de aandeelhouders van TMG voorgelegd worden. Het Vlaamse Mediahuis, de uitgever van onder meer De Standaard en het Belang van Limburg, heeft twee derden van de TMG-aandelen in handen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud