Advertentie

Gerechtelijk onderzoek naar onregelmatigheden bij VRT

©© VRT - Geert Van Hoeymissen

Er is een onderzoeksrechter aangesteld om mogelijk gesjoemel te onderzoeken met contracten of overheidsopdrachten bij de openbare omroep VRT. Dat bevestigt het Brussels parket aan De Tijd.

'Het parket kan geen verdere informatie geven’, zegt woordvoerster Katrien Meulemans.

Een onderzoeksrechter kan meer verregaande onderzoeksdaden stellen dan het parket. Hij moet zowel bewijzen tegen (à charge) als voor (à décharge) alle betrokken partijen verzamelen, wat garanties biedt op een objectief onderzoek. De VRT geeft momenteel geen commentaar.

De bal ging aan het rollen door een forensisch onderzoek van Audit Vlaanderen, het agentschap dat toezicht houdt op de Vlaamse administratie. In februari vorig jaar raakte bekend dat Audit Vlaanderen een onderzoek voerde naar de manier waarop de VRT exclusiviteitscontracten sloot.

Het strafdossier leek af te stevenen op een seponering. Volgens sommige bronnen wezen de feiten in het auditrapport op fouten of slordigheden, maar daarom nog niet op misdrijven.

Het rapport dat eind vorig jaar uit dat onderzoek volgde, bleef vertrouwelijk om de privacy van de betrokken partijen te beschermen en om de commerciële belangen van de VRT niet te schaden. Wel raakte bekend dat het een hele reeks pijnpunten blootlegde bij verschillende afdelingen van de VRT. Twee eerdere audits hadden ook al problemen aangekaart bij de openbare omroep.

Er zouden onder andere regels en procedures rond overheidsopdrachten zijn omzeild of niet gerespecteerd. Leveranciers zouden zijn bevoordeeld of bewijsstukken zouden ontbreken. Ook zouden constructies zijn opgezet om schermgezichten meer te kunnen betalen en te maskeren hoeveel ze werkelijk verdienen. Meerdere praktijken zouden wijzen op een gebrek aan integriteitsbesef.

Een belangrijke aanbeveling in het rapport van Audit Vlaanderen was dat er meer transparantie moest komen over de contracten met schermgezichten en productiehuizen. De nieuwe VRT-topman Frederik Delaplace benadrukte in oktober vorig jaar, toen de VRT zelf een persbericht verstuurde over het auditrapport, dat de publieke omroep de aanbevelingen in het rapport ter harte zou nemen, met een nultolerantie voor het niet-respecteren van de regels.

In de Vlaamse regering was meteen te horen dat de audit een strafrechtelijk staartje kon krijgen. Het rapport belandde - dat is veeleer een standaardpraktijk - bij de Centrale Dienst ter Bestrijding van Corruptie (CDBC) van de federale politie, om na te gaan of een strafonderzoek nodig was.

Nadat het parket eind vorig jaar een opsporingsonderzoek had geopend, leek de kans groot dat het dossier snel zou worden geseponeerd. Volgens sommige bronnen wezen de feiten in het auditrapport op fouten, slordigheden of inefficiëntie, maar daarom nog niet op misdrijven die een strafrechtelijke vervolging vereisten.

Het zag ernaar uit dat de speurders nog weinig meer zouden doen dan de feiten uit het auditrapport via verhoren te laten verduidelijken door de betrokkenen, om het onderzoek dan af te sluiten. Maar dat laatste is dus niet gebeurd.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud