Google dreigt met opdoeken nieuwspagina

©REUTERS

Het internetbedrijf Google sluit niet uit dat het zijn nieuwsdienst Google News stopzet als Europa doorzet met zijn copyrightwetgeving.

De Europese Unie legt de laatste hand aan de nieuwe regels rond auteursrechten, die eerder was goedgekeurd door het Europees Parlement. De wetgeving zal mediabedrijven het recht geven geld te eisen van bedrijven die hun content hergebruiken, zoals de bekende nieuwsaggregatiedienst Google News.

Volgens Jennifer Bernal, de Europese manager voor de overheidsrelaties in Europa, kan dat ertoe leiden dat Google News in Europa wordt opgedoekt. Of dat blufpoker is of een hard dreigement, valt af te wachten. Volgens Bernal heeft Google ‘verschillende opties’ en zal het de finale tekst eerst grondig analyseren alvorens een beslissing te nemen.

Ook de EU-lidstaten zijn het nog niet helemaal eens over een compromistekst, en over de manier waarop aggregatiediensten moeten worden gereguleerd. EU-voorzitter Roemenië zegt dat meer tijd nodig is.

Uitstel

De eerste voorstellen voor de nieuwe wetgeving dateren van 2016. Als er voor de Europese verkiezingen van mei geen beslissing valt, dreigt ze te worden uitgesteld naar het einde van dit jaar.

Google moet afwegen of het mogelijke verlies aan trafiek opweegt tegen het betalen van auteursrechten aan Europese mediabedrijven.

Als Google News verdwijnt, zou dat geen rechtstreekse impact hebben op de inkomsten van Google, omdat de dienst geen geld oplevert. Maar de nieuwsdienst is wel een belangrijke bron van trafiek naar het ‘ecosysteem’ van Google. En hoe minder bezoekers Google over de vloer krijgt, hoe minder geld het van adverteerders kan krijgen.

Google moet afwegen of dat verlies opweegt tegen het betalen van auteursrechten aan de Europese mediabedrijven. Een andere mogelijkheid is dat Google News selectiever wordt en alleen nog berichten van sommige nieuwsmedia zal overnemen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud