Google hoeft u niet te vergeten buiten Europa

©REUTERS

Het recht om door Google vergeten te worden geldt niet buiten de grenzen van de Europese Unie. Dat heeft het Europees Hof van Justitie dinsdag beslist.

Als Google berichten over mensen moet verwijderen uit de zoekresultaten, hoeft dat alleen te gebeuren op zijn sites in de Europese Unie. De Europese regels daarover gelden niet buiten Europa. Dat heeft het Europees Hof van Justitie dinsdag beslist.

100.000
Boete
Google had in Frankrijk een boete van 100.000 euro gekregen, omdat sites over iemand gewoon nog te vinden waren buiten de EU.

De zaak draait om het verzoek om niet gevonden te worden op Google. Mensen mogen in de Europese Unie Google vragen om bepaalde sites niet te laten zien wanneer iemand zoekt op hun naam, omdat dat hun reputatie zou schaden.

Tegelijk hebben anderen het recht om informatie te vinden, ook negatieve informatie. Bedrijven als Google moeten, net als rechters, die belangen tegen elkaar afwegen. Ze kunnen die beslissing zelf nemen of daartoe de opdracht krijgen van een rechter.

Amerikaanse website

Maar ze hoeven dat dus alleen maar in de EU te doen. Op hun servers in de VS kunnen ze dus wel degelijk de informatie bijhouden en laten zien.

De uitspraak komt er na een botsing tussen Google en de Franse privacydiensten. Google had in Frankrijk een boete van 100.000 euro gekregen, omdat sites over iemand gewoon nog te vinden waren buiten de EU. Google had de sites alleen van zijn Europese zoekmachines verwijderd.

Franse privacy

De zaak ging tot bij het hoogste gerechtshof in Frankrijk, dat advies vroeg aan het Europees Hof van Justitie.

Google vindt dat vergeetverzoeken alleen voor de EU zouden moeten gelden. Als Google wereldwijd moet deleten, zouden uiteindelijk de regels van het minst vrije land overal gaan gelden, vindt het databedrijf.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud