Griet De Craen leidt bemiddeling VRT in goede banen

Griet De Craen, hoofdredacteur radio bij de VRT. ©VRT

Griet De Craen, hoodredacteur radio bij de VRT, moet het bemiddelingstraject op de nieuwsdienst van de openbare omroep in goede banen leiden. Een werkgroep moet tegen eind dit jaar resultaten kunnen voorleggen.

Vorige week brak op de redactie van de VRT chaos uit, nadat de redactieraad het vertrouwen in algemeen hoofdredacteur Luc Rademakers opzegde. Die vertrouwensbreuk kwam er in navolging van een vertrouwensenquête op de nieuwsdienst, waaruit bleek dat er maar 14 procent van de redactie vertrouwen had in de leiding. Dat vorige week heel wat commotie ontstond over een interview met een Syriëstrijder in Canvas-programma De Afspraak - en vooral hoe de hoofdredactie daarop reageerde - was de druppel die de emmer deed overlopen. 

De rest van de hoofdredactie schaarde zich echter achter Rademakers en zijn beleid, wat VRT-CEO Leo Hellemans met een patstelling opzadelde. Die toverde toen het plan voor een bemiddelingstraject uit zijn hoed, dat de al lang sluimerende ontevredenheid op de nieuwsdienst moet adresseren en het vertrouwen moet herstellen. 

Ondertussen krijgt dat traject vorm. Er wordt op de redactie een gemengde werkgroep opgestart, waarin zowel één of meerdere leden van de redactieraad, als iemand van hoofdredactie in zal plaatsnemen. Die werkgroep moet de pijnpunten 'inventariseren', en vervolgens een plan van aanpak voorstellen. Bedoeling is om tegen het einde van het jaar al concrete resultaten te boeken waar mogelijk.

Het is hoofdredacteur radio Griet De Craen die het hele proces in goede banen moet leiden en de vooruitgang moet rapporteren aan zowel Hellemans, Rademakers als de redactieraad. Dat De Craen die rol krijgt toebedeeld is niet toevallig. Omdat ze zowel bij haar collega's hoofdredacteurs als op de redactie veel krediet krijgt, was ze de ideale consensusfiguur. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud