Advertentie

Groen licht voor deal rond VTM-moeder Medialaan

Medialaan is het bedrijf achter onder meer de tv-zenders VTM en Q2. ©Medialaan

De Belgische Mededingingsautoriteit (BMA) heeft het licht op groen gezet voor de deal die van De Persgroep de enige aandeelhouder maakt van tv-groep Medialaan. De waakhond legt geen voorwaarden op. Dat vernam De Tijd.

Het was begin oktober een donderslag bij heldere hemel in de Belgische mediasector: de aankondiging dat de beursgenoteerde mediagroep Roularta haar belang van 50 procent in tv- en radiogroep Medialaan verkoopt aan De Persgroep, de andere aandeelhouder van Medialaan.

Medialaan is de groep boven te­le­vi­sie- en ra­dio­mer­ken VTM, Q2, Vi­taya, Q-mu­sic en JOE fm. Beide partners bezaten sinds 1998 elk de helft van de aandelen. Maar De Persgroep, onder meer bekend van kranten als Het Laatste Nieuws, De Morgen, de Volkskrant en Het Parool en bladen als Dag Allemaal en Humo, had operationeel de teugels in handen. 

Bijna drie maanden na de aankondiging is de weg vrijgemaakt voor de deal. De Belgische Mededingingsautoriteit heeft immers de transactie goedgekeurd, vernam De Tijd. Dat gebeurt zonder voorwaarden op te leggen. 

Er was nog een tweede transactie aan gekoppeld, met name het vertrek van De Persgroep uit het kapitaal van Mediafin, de uitgever van De Tijd en L'Echo. Roularta neemt de participatie van 50 procent over. Die operatie moet nog door het beslissingsproces bij de BMA. Ze is nog niet aangemeld bij de instantie. 

Beide deals samen zijn goed voor 217,5 miljoen euro cash die Roularta in het laatje krijgt. Dat is netto, na aftrek van de aankoopprijs voor het belang in Mediafin.

Tientallen journalisten weg bij Nederlandse activiteiten De Persgroep

Bij de Nederlandse kranten van De Persgroep verdwijnen in de eerste helft van 2018 enkele tientallen journalistieke banen. Dat bevestigt journalistiek directeur Erik van Gruijthuijsen vrijdag, na berichtgeving op de website Villamedia. Er wordt volgens Van Gruijthuijsen getracht gedwongen ontslagen te voorkomen.

Volgens Villamedia gaat het om zestig banen, maar dat aantal wil de directeur niet bevestigen. Het betreft vooral journalisten van het Algemeen Dagblad (AD), de regionale kranten en de Volkskrant. Het gaat volgens de journalistiek eindverantwoordelijke om een vereenvoudiging van het productieproces van de kranten.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud