Groen licht voor Ierse deal Mediahuis

Gert Ysebaert en Thomas Leysen van Mediahuis eind april in Dublin. ©Nick Bradshaw for The Irish Times

De Ierse mededingingsinstantie CCPC stemde onvoorwaardelijk in met de overname van Independent News & Media.

De weg is deels vrijgemaakt voor de overname van de Ierse krantengroep Independent News & Media (INM) door haar Belgische sectorgenoot Mediahuis. De Ierse mededingingsautoriteit, de Competition and Consumer Protection Commission (CCPC), heeft de operatie onvoorwaardelijk goedgekeurd, laat Mediahuis dinsdag weten.

Daarmee is de deal nog niet helemaal rond. Mediahuis meldt dat de operatie nog afhankelijk is van onder meer de zegen van de aandeelhouders van INM en de Ierse minister van Communicatie.

De uitgever van onder meer De Standaard, Het Nieuwsblad, NRC en De Telegraaf, kondigde eind april een akkoord aan over de overname van INM voor 145,6 miljoen euro. Het bod kreeg de steun van de raad van bestuur van de Ierse groep.

Grootste groep

INM, de grootste krantengroep van Ierland, is de uitgever van kranten als Irish Independent, Sunday Independent, The Herald, Sunday World, Belfast Telegraph, Sunday Life en The Star. De groep telt zowat 800 werknemers en was in 2018 goed voor 191 miljoen euro omzet. Het bedrijf noteert op de beurzen van Dublin en Londen.

Intussen raakte ook bekend dat de Belg Peter Vandermeersch, vertrekkend hoofdredacteur van de Nederlandse krant NRC Handelsblad, bij INM aan de slag gaat om de transformatie van de groep te begeleiden.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect