Groen licht voor transfer imperium Berlusconi naar Nederland

De hoofdzetel van Mediaset in het Italiaanse Milaan. ©REUTERS

Mediaset, de tv-groep van de Italiaanse zakenman en ex-politicus Silvio Berlusconi, kreeg het fiat van haar aandeelhouders om de juridische zetel te verhuizen van Italië naar Nederland.

Mediaset is de belangrijkste speler op de privételevisiemarkt in Italië. De groep heeft ook belangen buiten het moederland, zoals in Spanje en Duitsland. Maar de klad zit in de cijfers van Mediaset wegens de concurrentie van onder meer streamingspelers als Netflix. Tussen 2015 en 2020 daalde de omzet van het bedrijf met 28 procent tot 2,6 miljard euro.

Daarom heeft Mediaset zijn zinnen gezet op extra groei buiten Italië en grensoverschrijdende allianties. Om dat te vergemakkelijken verhuist de maatschappelijke zetel naar het 'neutrale' Nederland, hoewel het hoofdkwartier in Milaan blijft en Mediaset belastingen blijft betalen in Italië.

Het hoofdkwartier blijft Milaan en Mediaset blijft belastingen betalen in Italië.

Aanvankelijk was het de bedoeling Mediaset Italië en Spanje te fuseren en samen te voegen onder een Nederlandse holding. Dat plan stuitte echter op verzet van de Franse mediareus Vivendi, met 28,8 procent van het kapitaal de grootste aandeelhouder van Mediaset na Fininvest (44%), het vehikel van de familie Berlusconi.

Geruzie

De twee lagen ook op andere vlakken overhoop, maar in mei sloten ze een vredesakkoord na vijf jaar geruzie dat de strategie van Mediaset lamlegde. Daardoor kunnen de Nederlandse plannen nu toch doorgaan, zij het in een andere vorm. De aandeelhouders van Mediaset zetten het licht op groen, met 95,6 procent van de stemmen.

Sommige analisten denken echter dat het te laat is om in actie te komen. De Italiaanse reclamemarkt bijvoorbeeld werd traditioneel gedomineerd door de klassieke tv-zenders, maar vorig jaar werd het deel van de koek voor onlinemedia voor het eerst groter dan dat van de andere media.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud