Grote mediabedrijven strijden om RTL België

De verkoop van RTL België, de Franstalige marktleider in radio en tv, moet een kwart miljard euro opbrengen. Dat vernam De Tijd.

Na een eerste schifting rest een handvol kandidaten voor de overname van RTL België, de Franstalige marktleider in radio en televisie. Alle grote mediabedrijven van het land zijn aan zet. Aan Vlaamse kant gaat het om DPG Media en Telenet/SBS, aan Franstalige zijde om Rossel en een consortium rond IPM. Dat vernam De Tijd van meerdere bronnen.

DPG Media (VTM, Het Laatste Nieuws) en Telenet (VIER, VIJF, ZES) zien in RTL België een kans om in ons land een nationale dekking te krijgen en een sterkere positie uit te bouwen bij adverteerders. Rossel (eigenaar van Le Soir en medeaandeelhouder van Mediafin) en IPM kunnen hun media-aanbod in een klap fors verbreden. IPM, de eigenaar van La Libre en Vers L’Avenir, werkt naar verluidt met enkele partners op het dossier.

200 à 250 miljoen euro

Tot eind vorig jaar waren Rossel en IPM allebei medeaandeelhouder van RTL België. RTL kocht toen de participatie van een reeks krantenuitgevers in zijn Belgische dochter over.

De Europese radio- en televisiegroep RTL tast al enkele weken de markt af voor een koper voor haar Belgische dochter. Die overkoepelt de televisiezenders RTL-TVi, Club RTL en Plug RTL, maar ook de radiostations Bel RTL, Radio Contact en Mint. Ook de streamingdienst RTL Play en de nieuwssite RTLInfo.be maken er deel van uit.

Na de deal met TF1 over zijn Franse dochter heeft RTL meer ruimte om werk te maken van de verkoop van zijn Nederlandse en Belgische dochters.

Wie interesse heeft, moet - naargelang de bron - 200 à 250 miljoen euro of meer op tafel leggen. Tegen de zomer moeten de betrokken partijen een bindend bod indienen bij de RTL-groep.

Sommige bronnen stellen dat Telenet/SBS alleen een minderheidsbelang voor ogen heeft, anderen spreken dat tegen. Telenet lijkt op twee paarden te wedden. Het heeft ook interesse in een meerderheidsbelang in de Waalse kabel- en telecomgroep VOO, die binnenkort te koop komt.

Ook DPG Media werkt op twee dossiers tegelijk. Volgens onze informatie is de mediagroep van de familie Van Thillo nog altijd een van de kandidaten voor de overname van RTL Nederland.

Franse megadeal

TF1, dat maandag een megadeal beklonk over de Franse RTL-dochter M6, lijkt andere katten dan RTL België te geselen te hebben. TF1 en M6 willen een televisiereus creëren die meer dan 30 procent van het Franse kijkerspubliek bereikt en driekwart van reclamemarkt vertegenwoordigt. Het Belgische RTL-dossier is daar klein bier tegen. Over de interesse van de Grieken van Antena en van Discovery voor RTL België zijn ook vragen. Discovery kondigde zopas een fusie aan met WarnerMedia tot een nieuwe Amerikaanse mediamastodont.

De bouwgroep Besix, die op het RTL België-dossier samenwerkte met de Franstalige mediaondernemer Philippe Lhomme, is volgens onze informatie niet meer in de running. De mediasector is Besix niet vreemd: het is aandeelhouder van de Franstalige nieuwszender LN24. Ook Proximus, dat onlangs met Pickx+ een nieuwe betaalzender lanceerde, overleefde de eerste ronde niet, het Canadese Québecor evenmin.

De betrokkenen wilden geen commentaar kwijt. Bij RTL België was CEO Philippe Delusinne niet bereikbaar.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud