De Standaard-uitgever koopt grootste krant van Ierland en wordt miljardenbedrijf

Mediahuis-CEO Gert Ysebaert. ©Dries Luyten

Het mediabedrijf boven titels als De Standaard en NRC Handelsblad koopt het beursgenoteerde Independent News & Media (INM).

Mediahuis koopt het Ierse Independent News & Media. Dat is de groep boven Irish Independent - de best verkochte krant in Ierland - Sunday Independent, The Herald, de tabloid Sunday World, Belfast Telegraph, Sunday Life and The Star.

Mediahuis betaalt 145,6 miljoen euro in cash, ofwel 10,5 cent per aandeel. Het gaat om een premie van 44 procent boven de slotkoers van 3 april, toen voor het eerst berichten verschenen over een mogelijk bod op INM.

De top van INM steunt de overname. Murdoch MacLennan, de voorzitter van de raad van bestuur van INM, zegt dat hij 'verheugd is de transactie aan te kondigen'.

Volgens hem is de overname uitstekend nieuws voor zowel het bedrijf als de aandeelhouders. Hij merkt op dat de geschiedenis van INM teruggaat tot de start van de twintigste eeuw en dat Mediahuis, gezien zijn ervaring in de Europese mediawereld, daar een nieuw hoofdstuk kan aan toevoegen.

9 miljoen euro winst

191 miljoen
Omzet
Independent News & Media haalde vorig jaar een omzet van 191 miljoen euro, 2 procent minder dan in 2017.

Independent News & Media zag vorig jaar de omzet met 2 procent dalen tot 191 miljoen euro. De nettowinst bedroeg 9 miljoen euro. De groep eindigde het jaar met 81 miljoen euro cash op de balans en drong vorig jaar de pensioenverplichtingen terug van 78 miljoen naar 51 miljoen euro. 

INM staat genoteerd op de beurs van Dublin en Londen. Het aandeel sloot maandag op 10 cent.

Mediahuis boekte vorig jaar 819 miljoen euro omzet, met de overname van het Ierse bedrijf overschrijdt Mediahuis de kaap van 1 miljard euro omzet. 

Geïmplodeerd imperium

Het verhaal van INM leest als het relaas van een geïmplodeerd imperium. In juni 2007 was het aandeel nog 13 euro waard en haalde de groep nog 1,7 miljard euro aan omzet en 349 miljoen euro operationele winst. Slechts een kwart van de inkomsten kwam toen uit Ierland. De rest kwam uit India - waar INM de best gelezen krant runde - Australië, Nieuw-Zeeland en het VK, waar de groep eigenaar was van het Britse The Independent.

Daarna kwam de groep in zware schuldproblemen. Het bedrijf had eind 2007 voor 2,1 miljard euro schulden. INM is sinds 2009 een centjesaandeel.

Rijkste Ier

Independent News & Media is sinds 2009 een centjesaandeel.

INM is voor 30 procent in handen van Dennis O'Brien, de rijkste Ier. Volgens Financial Times kocht hij zijn belang voor de crash, voor ongeveer 500 miljoen euro. Van die investering is hij naar schatting 450 miljoen euro kwijt.

O'Brien steunt de overname, net als Dermot Desmond die 15 procent van het Ierse bedrijf bezit. Mediahuis is dus al zeker van 45 procent van de aandelen. Desmond is een Ierse zakenman met belangen in onder meer het Canadese mijnbouwbedrijf Mountain Province Diamonds en de Schotse voetbalclub Celtic.

In 2005 verkocht hij zijn aandelen in de Engelse topclub Manchester United aan de Amerikaanse zakenman Malcolm Glazer. 

Eerder deze maand werd al bekend dat INM in overnamegesprekken was, waarbij Axel Springer, Rupert Murdoch en het Noorse Schibsted werden genoemd.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud