Advertentie

Mediaminister Dalle verdedigt taxshelter voor games

Het productiehuis Potemkino maakt met de game engine Unity de animatiefilm 'Heart of a Tower', die eind dit jaar wordt gelanceerd.

'De uitbreiding van de taxshelter naar gaming kan een boost geven aan game-ontwikkelaars', zegt minister van Media Benjamin Dalle (CD&V). De Vlaamse film- en televisieproducenten vrezen daarentegen dat de kaas van hun brood zal worden gegeten.

De ruim honderd Belgische gamingbedrijven zijn in blijde verwachting van de taxshelter, een fiscaal gunstregime voor investeerders waar film- en televisieproducties al 17 jaar van genieten.

Maar de uitbreiding van de taxshelter sleept aan - nog maar eens. In de Vlaamse mediacommissie donderdagnamiddag werd duidelijk waarom. Vooruit en de N-VA delen de kritiek van de Vlaamse film- en televisieproducenten (VOFTP) dat een door CD&V ingediend federaal wetsvoorstel voor de uitbreiding niet bepaalt welk deel van het productiebudget in België moet worden uitgegeven. 'De facto kunnen alle buitenlandse gameontwikkelaars ons belastinggeld komen rapen', zei Katia Segers (Vooruit).

Alle buitenlandse game-ontwikkelaars kunnen ons belastinggeld komen rapen.
Katia Segers
Vlaams Parlementslid Vooruit

Voor de film- en televisieproducties bepaalt de taxshelter dat maximaal 37 procent van het budget buiten ons land mag worden uitgegeven, lees: dat het gros van de (loon)kosten in België worden gemaakt. Als de poort voor buitenlandse spelers wordt opengezet, komen de audiovisuele en podiumsector in gevaar, zegt VOFTP-topvrouw An Jacobs.

Waarom niet voor games eenzelfde limiet hanteren? Omdat de Europese Commissie dat verbiedt. In tegenstelling tot film beschouwt Europa een videogame niet als een cultuur- maar als een commercieel product. Daardoor mag het wetsvoorstel op basis van staatssteunregels geen beperking opleggen aan de uitgaven in België.

Culturele toets

Hoe kan dan worden gegarandeerd dat de Belgische economie profiteert van uitbreiding van de taxshelter? David Verbruggen, de algemeen directeur van de Vlaamse gamesector FLEGA, stelt dat de culturele test van het Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF) - die al wordt gebruikt voor regionale steun aan de sector - voldoende garanties biedt.

Voor audiovisuele producties moet minstens 63 procent van het budget in België worden besteed. Met de voorwaarde van het VAF volstaat voor games een fractie om daaraan te voldoen.
An Jacobs
CEO van VOFTP, de vereniging van Vlaamse film- en televisieproducenten

De culturele test legt op dat een 'wezenlijk deel van de creatieve arbeid' in Vlaanderen gebeurt of minstens de helft van de medewerkers 'hun hoofdverblijfplaats in Vlaanderen hebben, daar worden belast of met de Vlaamse cultuur vertrouwd zijn.' De Europese Commissie heeft het gebruik van de test goedgekeurd.

'Het is veel te vaag', reageert Jacobs. 'Wat is wezenlijk? Voor audiovisuele producties moet minstens 63 procent van het budget in België worden besteed. Met de voorwaarde van het VAF volstaat voor games een fractie om daaraan te voldoen.'

Synergieën

De gamesector wijst de audiovisuele bedrijven op de voordelen van de uitbreiding van de taxshelter. 'Dit kan tot een nieuwe dynamiek leiden. Er zijn synergieën mogelijk tussen een film, (animatie)serie of theaterstuk op basis van een videogame of omgekeerd', zegt Verbruggen.

Ook Vlaams minister van Media Benjamin Dalle wees in de commissie op de groeiende verwevenheid tussen beide sectoren, 'die moeten inzetten op samenwerking'.

Er zijn bijkomende investeerders aangetrokken voor de podiumkunsten. Voor gaming kunnen we dat ook veronderstellen.
Benjamin Dalle
Vlaams minister van Media

De bezorgdheid van de audiovisuele sector beantwoordde Dalle met cijfers. 'De investeringen via de taxshelter in de Vlaamse audiovisuele sector gingen de voorbije jaren op en neer. De investeringen in de podiumkunsten stegen van 2017 tot 2019 met 21 procent. De podiumkunsten trokken dus wel degelijk bijkomende investeerders aan. Voor gaming kunnen we dat ook veronderstellen.'

Dalle belooft de VOFTP dat hij het gedrag van de investeerders nauwgezet zal opvolgen als de taxshelter voor gaming van start gaat. Maar daarvoor is het nog wachten op voldoende steun in de Kamer voor het wetsvoorstel.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud