Michel Wuyts moet met pensioen: 'Forse tik, ik ben nog niet uitgepraat'

De laatste wegkoers van Michel Wuyts wordt het WK of Parijs-Roubaix. ©Alex Vanhee

Na de Wetstraatjournaliste Linda De Win moet ook de populaire wielercommentator van de VRT Michel Wuyts met pensioen. 'Ik ben ontgoocheld dat het zo abrupt stopt.'

Michel Wuyts begint eind deze maand aan zijn laatste Tour de France als VRT-commentator - samen met partner-in-crime José De Cauwer. Eind dit jaar wordt Wuyts 65 en moet hij met pensioen.

De VRT vervangt de wielercommentator vanaf volgend jaar door het trio Karl Vannieuwkerke (klassiekers), Renaat Schotte (grote rondes) en Ruben Van Gucht (veldrijden, vrouwenwielrennen).

Wuyts vertrekt tegen zijn zin. 'Ik ben nog niet uitverteld, niet uitgeblust. Ik heb nog de energie en het fanatisme om er tegenaan te gaan. Met bovendien meer interne rust en zelfverzekerdheid.' Hij begrijpt niet dat mensen van zijn leeftijd, die nog vol energie zitten, in deze tijden finaal worden thuis gezet.

'Ik ben ontgoocheld dat het zo abrupt stopt.' Wuyts had gehoopt op zelfstandige basis nog een tweetal jaar voort te kunnen doen. 'Zoals Frank Raes twee jaar deed als presentator van 'Extra Time' (Raes wordt volgend seizoen vervangen door Aster Nzeyimana, red.) en eerder wijlen André Meganck, die na zijn pensioen nog zeker drie jaar aan de slag bleef.'

Ik ben ontgoocheld dat het zo abrupt stopt.
Michel Wuyts
Wielercommentator VRT

Dat die lijn voor Wuyts - en eerder ook Martine Tanghe en Linda De Win - niet wordt doorgetrokken, wijten VRT-watchers aan de nieuwe wind die CEO Frederik Delaplace door de Reyerslaan doet waaien. In tegenstelling tot zijn voorganger Paul Lembrechts legt hij meer de nadruk op personeelsmobiliteit. De pensionering van Wuyts en Journaal-anker Tanghe werden zo symbooldossiers, stellen bronnen bij de VRT.

Daarnaast is het ook een kwestie van centen. Ook als zelfstandige zou Wuyts een hap uit het budget van de VRT nemen, die in besparingsmodus zit. Opvallend: co-commentator José De Cauwer, 71, werkt wel als zelfstandige voor Sporza. Omdat hij nooit in dienst is geweest van de VRT.

Wielerpaus

Erkentelijkheid, daar reken je op.
Michel Wuyts
Wielercommentator VRT

Commentaar altijd vanuit Brussel?

De VRT zou overwegen in de toekomst bij de grote rondes (Tour, Giro en Vuelta) geen enkele commentator nog ter plaatse te sturen.

Het coronajaar zou de openbare omroep zo goed bevallen zijn dat het mogelijk definitief wordt. Besparing per ronde zou 150.000 euro zijn.

'Door corona gaan we dit jaar niet naar de Tour en de Vuelta. Daarna gaan we het tegen het licht houden', reageert de VRT.

Wuyts vergelijkt het einde van zijn ruim 30 jaar lange VRT-carrière met het gedwongen pensioen van zijn radiocollega Jan Wauters in 2000. 'Dat was een enorme klap, waarvan hij moeizaam of niet herstelde.' Is het voor hem ook een enorme klap? 'Een forse tik. Erkentelijkheid, daar reken je op.'

Erkentelijk is hij zelf, omdat ondanks de 'hard stop' op 1 januari 2022 een uitgeleide mogelijk is. 'Ik mag het veldritseizoen, van oktober tot februari, uitdoen.' En tot dan passeren naast de Tour nog de Vuelta en de wegrit en het tijdrijden op de Olympische Spelen in Tokio. Commentaar geeft Wuyts vanuit Brussel, zoals vorig jaar voor het eerst gebeurde door de pandemie. 'Het wordt een afscheid zonder publiek, entourage en de camaraderie met de commentatoren van de andere landen.'

Eindmeet in geboortestad

Zijn laatste wegrit wordt mogelijk het WK in Leuven, eind september. 'Dat zou fijn zijn, ik ben in Leuven geboren.' Al kan het ook Parijs-Roubaix worden op 3 oktober. Ook niet mis als afscheid voor een man die heel wat Vlaamse kijkers als een soort wielerpaus beschouwen.

Volgt er nog een après-carrière? 'Ik stop bij de VRT, maar ik ga links en rechts horen wat de opties zijn. Concrete plannen zijn er nog niet, ik had dit abrupt einde niet verwacht.' Uitkijken of 'de stem van de koers' volgend jaar opduikt op een andere (sport)zender.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud