Miljardenbod op eigenaar Bild en Immoweb

De redactie van Die Welt in Berlijn. ©Bloomberg

Het investeringsfonds KKR heeft miljarden veil voor Axel Springer, de uitgever van onder meer de Duitse kranten Bild en Die Welt en de eigenaar van het Belgische Immoweb.

Het bod van 63 euro per aandeel bestaat volledig uit cash. Axel Springer  sloot dinsdag af op 56 euro.

Het was al eerder bekend dat de Amerikaanse private-equityreus KKR en Axel Springer overnamegesprekken voerden om het media-imperium van de beurs te halen. Het bod is ongeveer 40 procent hoger dan de beurskoers voor die gesprekken bekendraakten. Woensdag sprong het aandeel tot vlak onder de biedprijs, zoals dat gebruikelijk is.

Weduwe Friede

Friede Springer - de 76-jarige weduwe van oprichter Axel Springer - en CEO Mathias Döpfner steunen het bod van KKR en willen hun belang van respectievelijk 42,6 en 2,8 procent behouden. Het is de bedoeling dat KKR de minderheidsaandeelhouders uitkoopt en dat Axel Springer daarna van de beurs verdwijnt.

Hoeveel aandeelhouders op het bod zullen ingaan, is nog koffiedik kijken. KKR legt de lat alleszins op 20 procent. Het is nog afwachten wat de kleinkinderen van de oprichter, Axel Sven en Ariane Melanie, met hun pakket zullen doen. Zij hebben samen 9,8 procent in handen en maken geen deel uit van de deal. De prijs van KKR waardeert heel Axel Springer op 6,8 miljard euro. Blijven de kleinkinderen zitten, dan rest er 44,8 procent om over te nemen, goed voor 3 miljard euro.

Fiat

Maar zelfs als KKR een meerderheidsbelang verwerft, zullen de Amerikanen rekening moeten houden met Friede Springer. Volgens Döpfner spraken zij en KKR af dat er geen belangrijke beslissingen kunnen worden genomen zonder haar fiat. De familie Springer is er als de dood voor dat de mediagroep uit elkaar wordt getrokken.  

63
Bod
KKR heeft 6,8 miljard euro, of 63 euro per aandeel, veil voor Axel Springer.

Döpfner - die begon als muziekjournalist bij de concurrent Frankfurter Allgemeine Zeitung - trok KKR aan om de oorlogskas te stijven. De boomlange Duitser wil de digitale poot van zijn groep voort uitbouwen, in eerste instantie mogelijk met activiteiten van eBay, waaronder 2dehands.be en Marktplaats.nl. Er is speculatie dat de Europese zoekertjestak van eBay in de etalage zal belanden, maar Döpfner maakte duidelijk dat er geen overnamegesprekken lopen. 

Kapitaal ophalen via de beurs was geen optie aangezien de Springer-familie haar belang niet wil laten verwateren.

Immoweb

Axel Springer is vooral bekend als eigenaar van de Duitse tabloid Bild, nog steeds de grootste krant van het land én van Europa, en de Duitse kwaliteitskrant Die Welt. De groep geldt als het invloedrijkste Duitse mediahuis, al daalt de oplage van Bild wel. Maar de voorbije jaren heeft ze zich heruitgevonden als digitale grootmacht. Met talloze investeringen in online nieuwssites als Business Insider en Politico Europe en in job-, auto-, immo- en andere zoekertjessites. Nog een ander bekend merk is Stepstone.

In ons land verwierf de groep Immoweb, in Nederland onder meer de vakantiehuizensite Belvilla. Tegelijk gingen drukkerijen, regionale kranten, vrouwenbladen en tv-gidsen de deur uit.

Alarm

Bij de aankondiging van het bod verspreidde Axel Springer ook een omzet- en winstwaarschuwing. De groep verwacht dit jaar een daling van de omzet tussen 0 en 5 procent, eerder zag ze een stijging tussen 0 en 5 procent. Ook de brutobedrijfswinst (ebitda) zal dalen, ook volgend jaar. Maar de jaren erna moet er beterschap komen. Döpfner wijt dat onder meer aan de verzwakkende economie en de brexit.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud