Moederbedrijf Telenet lonkt naar Duitse Netflix-concurrent

Maxdome biedt tv, films en video op aanvraag vanaf 7,99 euro per maand, vergelijkbaar met Netflix.

De Brits-Amerikaanse kabelgroep Liberty Global onderhandelt volgens de krant Handelsblatt met de Duitse tv-groep ProSiebenSat.1 over de aankoop van een belang van 50 procent in de streamingdienst Maxdome. Het is een nieuwe indicatie dat Liberty toegevoegde waarde zoekt in content.

Handelsblatt brengt het nieuws op gezag van sectorbronnen. Beide bedrijven wilden er geen commentaar op geven.

Liberty is in Duitsland al eigenaar van de kabeloperator Unitymedia KabelBW en bezit in heel Europa diverse kabelbedrijven, zoals Telenet in België en UPC en Ziggo in Nederland. Maar de groep heeft zich tot doel gesteld om meer actief te worden in de productie van televisieprogramma’s. Daar valt meer mee te verdienen dan met de pure distributie van tv-signalen, een markt die onder druk staat door de snelle opkomst van televisiediensten over het internet.

Een voorbeeld daarvan was de instap van Telenet in SBS België, de uitbater van de zenders Vier en Vijf en het productiehuis Woestijnvis. Maar SBS is geen alleenstaand geval. In Groot-Brittannië nam Liberty het productiehuis All3Media over en nam het een belang van 6,4% in de commerciële zender ITV.

En nu zou Liberty ook een instap overwegen in Maxdome, de grootste videostreamingdienst van Duitsland. Daarmee zou het kabelbedrijf zich rechtstreeks kunnen meten met de Amerikaanse streamingdienst Netflix, die sinds september bij onze oosterburen actief is.

De markt voor video op aanvraag (VOD) in Duitsland zal de komende jaren fors groeien, van 198 miljoen euro vorig jaar tot 480 miljoen in 2018, volgens voorspellingen van de vakorganisatie Bundesverband Audiovisuelle Medien. Streaming zal in dat jaar zowat een derde van de totale videomarkt vertegenwoordigen, naast de verkoop en verhuur van dvd’s en Blueray-schijfjes..

Eigenaar ProSieben zei vorige week nog dat Maxdome in de drie weken na de lancering van Netflix een derde meer abonnees kon werven. Gedetailleerde cijfers geeft het bedrijf niet. Maxdome was vorig jaar nog licht verlieslatend (een minresultaat van 12.000 euro).

De andere grote streamingdiensten in Duitsland zijn Snap (uitgebaat door de betaaltv-groep Sky Deutschland), Prime Instant Video van Amazon, en Watchever van Vivendi.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud