Netflix-kloon WappZapp houdt ermee op

De VOD-dienst WappZapp meldt op zijn site dat hij op 20 januari offline gaat.

Wappzapp, een Nederlands video-op-aanvraag-platform dat sinds enkele maanden ook in ons land actief is, gaat de stekker eruit trekken. De dienst kon niet genoeg kijkers aantrekken om op zichzelf rendabel te worden.

De ruim 130.000 gebruikers van WappZapp kunnen nog een kleine maand films en documentaires bekijken. Op 20 januari houdt de dienst ermee op. Dat laat WappZapp weten in een mededeling op zijn website.

WappZapp hanteerde een freemium-model: naast een gratis aanbod van allerlei filmpjes die van andere platformen zoals YouTube werden samengebracht, was er een betalende ‘plus-zone’ voor 7,99 euro per maand, met toegang tot zowat 1.500 films en documentaires, en in mindere mate series.

WappZapp werd in 2011 opgericht en wilde een lokaal alternatief bieden voor de Amerikaanse online tv-reus Netflix, maar moet nu toegeven dat het onvoldoende betalende gebruikers kon aantrekken om zelfstandig door te gaan. ‘Ook is het niet gelukt een nieuwe investering aan te trekken voor de nodige groei in deze sterk competitieve markt’. Daardoor was er onvoldoende schaal om uit te groeien tot een Europees alternatief voor Netflix en HBO, klinkt het.

De stopzetting is een streep door de rekening van de Finse mediagroep Sanoma. Die stopte vorig jaar 650.000 euro in het project, via de Nederlandse durfkapitaalpoot Sanoma Ventures. De werknemers van de startup, onder wie de oprichters Colin Ellis en Wienke Giezeman, gaan nu overstappen naar de tv-poot van Sanoma (SBS), ‘om de toekomst van tv verder vorm te geven’.

WappZapp was sinds juli van dit jaar ook in ons land actief, al enkele maanden voordat Netflix hier neerstreek. Het Nederlandse platform kreeg hier evenwel weinig media-aandacht en was niet ruim bekend. Hoeveel Vlamingen de dienst gebruikten, is niet bekend.

WappZapp was sinds juli van dit jaar ook in ons land actief, al enkele maanden voordat Netflix hier neerstreek

Het is niet het enige platform dat in ons land probeert te concurreren met Netflix en de gevestigde tv-distributeurs, Proximus en Telenet. Het Brusselse bedrijfje DVDPost, dat net zoals Netflix begon met het verhuren van dvd’s via de post, verhuurt zijn films al enkele jaren online. Het bedrijf lanceerde vorig jaar de nieuwe formule Plush, die net als Netflix een formule aanbiedt van onbeperkt kijken voor een vast bedrag.

Zowel DVDPost als Plush bleken de jongste twee dagen toevallig buiten dienst te zijn als gevolg van een hackingaanval, maar CEO Pierre Demoling verzekert dat beide platformen nog operationeel zijn. ‘Vanavond zouden de technische problemen opgelost moeten zijn’, belooft hij. Volgens Demolin heeft hij geen last gehad van de komst van Netflix naar ons land. Zowat 60% van zijn klanten zijn overigens Franstaligen.

Ook de streamingdiensten van het Nederlandse bedrijf The Entertainment Group (TEG) zijn nog steeds in de lucht. TEG, een dochter van de mediagroep RTL, biedt zijn catalogus van films ook in ons land aan via verschillende platformen, zoals Videoland.com. Ook daar kunt u kiezen uit het huren van films per stuk of in een abonnementsmodel van 10 euro per maand (Videoland Unlimited). Andere platformen die door TEG worden uitgebaat, zijn Moviemax Online, mejane.com en Yinx.eu.

WappZapp neemt op zijn website afscheid met een selectie van zijn ’50 beste programma’s ooit’.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud