Netflix ontgoochelt met zwakke kwartaalprognoses

The Irishman, film waarmee Netflix genomineerd is op de Oscars ©Netflix

Netflix heeft in het voorbije kwartaal 8,8 miljoen nieuwe gebruikers voor zich gewonnen, maar het bedrijf verwacht een aanzienlijke vertraging in het lopende kwartaal.

Netflix heeft zichzelf overtroffen in het vierde kwartaal. Het haalde wereldwijd 8,76 miljoen nieuwe, betalende gebruikers binnen, terwijl het zelf mikte op slechts 7,65 miljoen. De groei van het klantenbestand is voornamelijk gedreven door de internationale expansie van Netflix. 

In de VS en Canada, de thuismarkt van Netflix, tekende het maar 550.000 nieuwe klanten op. 'Dat lage cijfer is waarschijnlijk het gevolg van onze recente prijswijzigingen en van concurrerende intiatieven', luidt het. Netflix, opgericht door Reed Hastings, heeft het duidelijk niet gemakkelijk nu ook streamingdiensten zoals recent Disney + en Apple TV+ om de kijker strijden.

Disney + kondigde deze week bijvoorbeeld nog aan eind maart te lanceren in het VK en andere West-Europese landen. Het vooruitzicht op de stijgende concurrentie woog vorig jaar op de beurskoers van Netflix. Het aandeel bleef 12 maanden quasi vlak, tegenover een stijging van ruim een kwart voor de S&P500 index. 

Prognoses

Beleggers hebben, ondanks de sterke prestatie in het vierde kwartaal, ook nu nog reden om te twijfelen. Netflix voorspelt namelijk een vertraging in het lopende kwartaal. Het rekent op 7 miljoen extra klanten, terwijl analisten op 7,8 miljoen mikten. Dat zou meteen ook ruim een kwart minder zijn dan de gebruikersaangroei twaalf maanden geleden toen Netflix een recordkwartaal neerzette. 

De vierdekwartaalomzet kwam uit op 5,5 miljard euro, in lijn met de analistenprognoses. Het nettoresultaat bedroeg 587 miljoen euro, of 1,30 euro per aandeel. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect