Nieuwe Europese megaboete voor Google op komst

©REUTERS

De Europese Commissie maakt zich op om de Amerikaanse techreus Google opnieuw met een boete op te zadelen voor misbruik van zijn dominante marktpositie. Dat vernam het Franse persagentschap AFP van verschillende bronnen.

Dit keer zou het gaan om inbreuken door de Google-advertentiemakelaar AdSense. Google zou zijn dominante marktpositie in de online advertentiemarkt misbruiken om zijn concurrenten te verhinderen de lucratieve markt binnen te geraken.  

De Commissie heeft een probleem met AdSense for Search, de tool die websites kunnen gebruiken om de Google-zoekrobot op hun website te zetten. Google zorgt er dan voor dat er advertenties verschijnen op basis van de zoekactie, en als bezoekers vervolgens op die advertenties klikken, krijgt de 'gastwebsite' een deel van de opbrengst.

Europees commissaris voor Mededinging Margrethe Vestager kwam in 2016 tot de voorlopige conclusie dat Google onredelijk strikte afspraken afdwingt. De websites die met Adsense for Search werken, mogen bijvoorbeeld geen andere, niet via Google gegenereerde advertenties plaatsen. Evenmin mogen ze advertenties plaatsen voor concurrenten van Google.

De internetreus zou zich ook te nadrukkelijk bemoeien met hoe andermans advertenties eruit mogen uitzien op de website van het partnerbedrijf.

Derde dossier

Google kreeg eerder al twee keer een boete van de Europese Commissie, ook al voor misbruik van de dominante positie.

In juli vorig jaar kreeg de Amerikaanse techreus een recordbedrag van 4,34 miljard euro opgelegd omdat het de positie van besturingssysteem Android had misbruikt om zo de Google-zoekmachine te bevoordelen.

In juni 2017 ging het om een boete van 2,42 miljard euro, omdat het bedrijf misbruik maakte van de dominante marktpositie van zijn zoekmachine om zijn online shoppingdienst Google Shopping een onrechtmatig voordeel te geven op de concurrenten.

Google vecht die twee beslissingen nog aan voor het Europees Hof van Justitie in Luxemburg.

Vestager

Volgens het Franse persagentschap neemt de Europese Commissie volgende week, mogelijk woensdag, een beslissing. De Commissie zelf reageert voorlopig niet. Begin maart had Vestager al verklaard dat haar diensten de laatste hand legden aan de zaak rond AdSense.

Theoretisch kan de boete oplopen tot maximum 10 procent van de wereldwijde omzet van Google-moederbedrijf Alphabet. Die bedroeg vorig jaar 136,8 miljard dollar, of iets meer dan 120 miljard euro.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect

Gesponsorde berichten

n