Ook Vlaamse uitgevers in opstand tegen Apple

©Photo News

Een groep van 13 appuitgevers heeft een coalitie opgericht om de praktijken van appwinkels aan te klagen. Bij de groep zitten ook Vlaamse uitgevers. Vooral Apple moet het ontgelden.

Bij de dertien horen Epic Games, de datingapp Tinder, de muziekapps Spotify en Deezer, maar ook nieuwsmedia die zich manifesteren via News Media Europe. In die laatste groep ook de beroepsvereniging Vlaamse Nieuwsmedia, waartoe Mediahuis, DPG Media en Mediafin (de uitgever van De Tijd) behoren.

De Coalition for App Fairness zegt te ijveren voor vrijheid van keuze en eerlijke concurrentie in het ecosysteem van apps.

30%
App Store
Apple roomt voor de meeste aankopen in de App Store 30 procent af.

Apple wordt ervan beschuldigd de producten te controleren die via de appwinkel worden aangeboden. De opties van de appmakers worden ingeperkt, ontwikkelaars worden gedwongen via de appwinkel van Apple te verkopen en Apple zou volgens de coalitie idee├źn stelen van de concurrenten.

Apple roomt voor de meeste aankopen in zijn App Store 30 procent af, een percentage dat volgens de coalitie veel te hoog is. De praktijk is nog ergerlijker als het gaat over diensten die concurreren met die van Apple zelf.

Principes

De coalitie stelt tien principes voor om de praktijken van appwinkels bij te sturen. Ontwikkelaars zouden niet verplicht mogen worden exclusief bepaalde appwinkels of betaalsystemen te gebruiken. Ontwikkelaars moeten ook tijdig toegang hebben tot dezelfde interfaces en technische informatie als de ontwikkelaars van de eigenaar van de appwinkel.

Data van ontwikkelaars zouden niet mogen gebruikt worden door de eigenaar van de appwinkel om vervolgens die ontwikkelaars te beconcurreren met eigen producten. Ontwikkelaars moeten ook worden beschermd tegen oneerlijke en onredelijke commissies of inkomstenverdelingen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud