Advertentie

Rik De Nolf geeft fakkel door bij Roularta

Roularta-CEO Rik De Nolf ©Photo News

Zijn schoonzoon Xavier Bouckaert neemt eind dit jaar zijn rol als CEO over. Dat vernam De Tijd. De Nolf wordt voorzitter van de raad van bestuur van de mediagroep.

Sinds anderhalf jaar wordt de buitenwereld druppelsgewijs voorbereid op de machtsoverdracht bij Roularta. Vorig jaar klonk het nog dat er 'niets beslist' was over de opvolging en dat Rik De Nolfs schoonzoon en operationeel directeur Xavier Bouckaert slechts 'een mogelijke' opvolger was als CEO.

In maart dit jaar was De Nolf al categorieker: Bouckaert en zijn echtgenote Katrien De Nolf - dochter van Rik - gingen hem opvolgen. 'Ze staan klaar', luidde het. Enkele maanden later: 'De volgende generatie is al serieus ingewerkt. Dat is het voordeel van de Franse activiteiten geweest. Terwijl ik daarmee bezig was, hebben andere mensen erover gewaakt dat hier in België alles goed is georganiseerd. Je wordt soms sneller dan je denkt overbodig', verklaarde hij in juni. 'Ik word voorzitter van de raad van bestuur, maar ik zal iedere dag op het bedrijf zijn. Er zal dus continuïteit zijn.'

Tijdstip

Er werd evenwel nooit een datum geplakt op de machtsoverdracht. 'Binnen vijf jaar ben ik geen CEO meer, dat is zeker', liet hij optekenen. Of: 'Ik zal de resultaten in 2016 misschien niet meer voorstellen.'

Volgens meerdere bronnen staat het nu evenwel vast dat De Nolf eind dit jaar - of uiterlijk begin volgend jaar - opschuift naar de voorzittersstoel en dat Xavier Bouckaert hem opvolgt als CEO. De Nolf zelf wil enkel kort reageren. ‘Wij gaan kort na de herfstvakantie over deze kwestie communiceren’, zegt hij. Er is voor midden november nog een raad van bestuur van Roularta gepland.

Wij gaan kort na de herfstvakantie over deze kwestie communiceren
Rik De Nolf
CEO Roularta

Rik De Nolf is al bijna 35 jaar CEO van Roularta, de uitgeverij-drukkerij die zijn vader Willy in 1954 oprichtte in het West-Vlaamse Roeselare. Het bedrijf gaf toen twee lokale weekbladen uit: De Roeselaarse Weekbode en Advertentie. Als pas afgestudeerde jurist was hij in 1972 aan de slag gegaan bij het bedrijf. Hij nam de leiding begin jaren 80 over nadat zijn vader plots was overleden.

Sindsdien groeide Roularta  uit tot een omvangrijke mediagroep die zowel tijdschriften (Knack, Trends, Le Vif/L’Express, Sport/Voetbalmagazine) uitgeeft als een belang van 50 procent in Medialaan aanhoudt. Medialaan is het bedrijf boven onder meer VTM, 2BE, Jim, en Q-music. De Persgroep bezit de andere 50 procent. Roularta is ook eigenaar van Kanaal Z.

Roularta zag zijn omzet in het eerste halfjaar dalen, maar de winstgevendheid steeg. De omzet kwam uit op 150 miljoen (-4%), maar de operationele kasstroom (ebitda) steeg met meer dan de helft tot 22 miljoen euro.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud