Advertentie
Advertentie

RTL België verkoopt deel reclameregie

RTL België wordt geleid door Philippe Delusinne. ©Dieter Telemans

De Franstalige krantenuitgevers Rossel en Editions de l'Avenir leggen de hand op IP Press.

De Belgische tak van de Luxemburgse mediareus RTL Group verkoopt een stuk van zijn reclameregie IP. Het gaat om het onderdeel IP Press, dat reclame verkoopt voor een reeks Franstalige tijdschriften.

De overnemers zijn de mediagroep Rossel, bekend als uitgever van onder meer Le Soir, en sectorgenoot Editions de l'Avenir (EDA), die de gelijknamige regionale kranten op de markt brengt in het zuiden van het land. Het nieuws is nog niet formeel gemeld, maar de informatie circuleert wel op de markt en de redactie kreeg ze bevestigd.

IP Press, dat acht mensen in dienst heeft, werkt in totaal voor 14 titels. Het gaat om enkele bekende tv-bladen, zoals Ciné Télé Revue en Télépro, en themamagazines stijl Top Santé en EOS. Met onder meer Motoren & Toerisme zijn er ook enkele Nederlandstalige titels bij.

Het is niet bekend welke omzet IP Press draait. Heel IP was vorig jaar goed voor bijna 197 miljoen euro omzet en een kleine 11 miljoen euro nettowinst.

Krimp

Waarom RTL een stukje van IP afstoot, laat zich niet zo moeilijk raden. Het mediabedrijf is zich aan het omvormen om de komst van het Franse TF1 naar België te kunnen counteren en zich aan te passen aan de almaar digitalere mediawereld. Bovendien is de markt van de tijdschriftreclame aanzienlijk aan het krimpen.

Vandaar de nood om aansluiting te zoeken bij een grotere speler. 'Een voldoende omvang is nodig in een markt waar de internetreuzen almaar zwaarder wegen', zegt Rossel-CEO Bernard Marchant. 'Papier zit bovendien in ons DNA, in tegenstelling tot bij RTL.'

Rossel en EDA brengen IP Press onder bij hun gezamenlijke vennootschap NecNet, die al overlijdensberichten plaatst. Beide uitgevers werken al op andere vlakken samen, zoals het werven van reclame voor hun kranten en websites bij regionale en lokale bedrijven. Dat doet geruchten ontstaan over een nakend structureel samengaan, maar dat heet niet aan de orde te zijn.

EDA is een onderdeel van de Luikse energie-, telecom- en mediagroep Nethys, die eerder dit jaar in opspraak kwam door het mandatenschandaal bij moeder Publifin.  

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud