Advertentie

Ruzie bij grootaandeelhouder Roularta en Econocom

©Bloomberg

Francisco Garcia Parames, alias de 'Spaanse Buffett', stapt na 25 jaar op bij het Spaanse investeringsfonds Bestinver. Bestinver heeft onder Parames grote belangen opgebouwd in Roularta, Econocom en Colruyt.

Het huwelijk tussen Francisco Garcia Parames en het Spaanse industriële concern Acciona is na 25 jaar ontbonden. Parames was een kwart eeuw dé man achter het investeringsfonds Bestinver, een onderdeel van Acciona. Onder zijn bewind - steeds met de beleggingsfilosofie van Buffett en Benjamin Graham (de leermeester van Buffett) in gedachten  - klopte het fonds jaar na jaar de concurrentie. 

Bestinver maakt sinds jaar en dag deel uit van Acciona. Het beheerde in eerste instantie enkel en alleen het fortuin van de Acciona-familie Entrecanales, maar trok in een later stadium ook andere centen aan. Momenteel heeft de investeringsportefeuille een waarde van zowat 10 miljard euro.

Roularta: 10,1%

Colruyt: 1,7%

Econocom: 1,5%

Bpost: 0,9%

Tubize: 0,4%

 

(gegevens van Bloomberg)

Daar zal de komende weken en maanden hoogstwaarschijnlijk een pak van verdwijnen nu Parames de biezen neemt na een geschil met de aandeelhoudersfamilie. De familie annuleerde eerder dit jaar de plannen om Bestinver te verkopen en stuurde daarna met een nieuwe voorzitter bij Bestinver aan op een koerswijziging - die Parames niet zinde.

Parames zou volgens Spaanse media 'een nieuw project' starten, samen met zijn twee vaste kompanen bij Bestinver. Het aandeel Acciona  lijdt dinsdag fors onder het nieuws. 

Wat dat betekent voor de Belgische aandelen waarin Bestinver een belang in heeft, is onduidelijk. Vast staat wel dat Parames zich recent nog vol lof toonde over Roularta. 'Roularta niet sexy, wel aantrekkelijk', zei hij aan De Tijd. Of zijn opvolger dat eveneens zal zijn, is afwachten. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud